Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Největší silo v kraji se mění

3. 5. 2018
zdroj: Plzeňský deník Titulní strana PAVEL KORELUS
Napsali o nás

Komplex, do nějž se vejde 69 tisíc tun obilí, bude příští rok modernější.

Blovice – Nepřehlédnutelné obilné silo u jihoplzeňských Blovic je s kapacitou 69 tisíc tun obilí největším v Plzeňském kraji a druhým největším v republice. Provozuje ho společnost Zeten, patří Správě státních hmotných rezerv a právě začala jeho velká rekonstrukce.

            Podle generálního ředitele Zetenu Vladimíra Česala spočívá rekonstrukce hlavně v kompletní výměně zastaralých technologií. „Byla už nezbytná, silo je dnes technologicky odepsané. Stávalo se například, že se uvnitř jednotlivé druhy obilí pomíchaly a přišli jsme na to až při vyskladňování,“ řekl.

            Dnes podle ředitele chod sila hlídají tři lidé. Po rekonstrukci se bez nich neobejde, ačkoliv má být plně automatické. „Vše budou hlídat počítače – hladinu, teplotu, větrání i nejsnazší cestu pro naskladnění. Příjmová kapacita sila stoupne ze současných 120 tun za hodinu na 200 tun a silo bude mít nově pouze jeden velín,“ dodal Vladimír Česal.

            Rekonstrukci sila za 233 milionů korun provádí Divize 8 společnosti Metrostav ve sdružení s firmou Unistroj. Smlouvu jsme podepsali 5. 3. 2018 a rekonstruovat se začalo už 14. 3.

Předpokládaný konec rekonstrukce je 30. 11. 2019,“ řekl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

            Zajímavostí je, že práce se provádějí za provozu a jednotlivé technologické celky bude třeba demontovat a montovat postupně. Rekonstrukci přeruší pouze letošní a příští žně.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav