Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Spolky, Praha i Metrostav dojednaly kompromis. Zástavba u Klamovky bude mít o budovu a patro méně

Spolky, Praha i Metrostav dojednaly kompromis. Zástavba u Klamovky bude mít o budovu a patro méně

1. 7. 2018
zdroj: info.cz Praha nek,ČTK
Napsali o nás

Radnici Prahy 5, magistrátu, místním občanským spolkům a firmě Metrostav se podařilo dojednat kompromis ohledně plánované výstavby vedle parku Klamovka. Firma postaví o jeden dům méně a souhlasila se snížením tří obytných budov o jedno patro. Zvažovaná možnost odkupu pozemků magistrátem nakonec padla. ČTK podpis dohody dnes potvrdili Ilja Mráček ze Spolku za záchranu Klamovky a mluvčí Prahy 5 Jakub Večerka. Místní proti zástavbě bojují delší dobu. Součástí dohody je, že stáhnou odvolání, které podali proti územnímu rozhodnutí.

 

Na pozemcích na východ od parku chtěl Metrostav Development postavit devět objektů. Čtyři obytné domy měly mít sedm podlaží. Na základě dohody developer postaví o jeden obytný dům méně a budovy budou mít pouze šest podlaží. Pozemek, kde se nakonec stavět nebude, Metrostav prodá Praze 5, která tam postaví školku.

Součástí dohody je také to, že radnice podá žádost o změnu územního plánu na nižší koeficient zástavby, aby nebylo možné dodatečně dostavět další budovy. Firma se zavázala, že změnu nebude blokovat. Projekt má vydané územní rozhodnutí, místní obyvatelé proti němu loni podali odvolání. Na základě dohody spolky odvolání stáhly.

Podle Mráčka ze Spolku za záchranu Klamovky se místním sdružením podařilo zajistit si podporu všech zastupitelských klubů pro odkup pozemků magistrátem. Radní Karel Grabein Procházka (ANO), který má oblast majetku na starosti, však nakonec návrh zastupitelům nepředložil. Místním tak nezbylo než se smířit s kompromisním řešením zredukované výstavby.

 Starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09) ocenil přístup developera. „Podle našich informací směřuje projednání odvolání proti projektu k vydání právoplatného územního rozhodnutí. Přesto na žádost městské části a jejích občanů přistoupili zástupci společnosti k jednacímu stolu a udělali mnoho ústupků,“ uvedl. Místním se podle něj podařilo vyjednat řadu ústupků.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav