Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Univerzita konečně začne stavět obří budovu

15. 5. 2018
zdroj: Ústecký deník Ústecko/Region KRISTIÁN ŠUJAN
Napsali o nás

Ústí n. L. – Konečně se může začít stavět! Obří univerzitní budova Centra přírodovědných a technických oborů (CPTO) pro 1500 studentů a vědců začne růst v kampusu na místě bývalé porodnice v Ústí nad Labem.

Stavba za téměř 700 milionů korun bude zahrnovat parkoviště, specializované laboratoře i menzu.

            Podle původního plánu měli dělníci a stroje začít pracovat už vloni v září.

„Peníze v investičním programu ministerstva školství máme alokované už od roku 2012. Šlo o 550 milionů korun, a tedy nejrozsáhlejší stavební akci v dějinách naší univerzity,“ uvádí rektor Univerzity J. E. Purkyně v Ústí (UJEP) Martin Balej. Současný stavební boom v České republice způsobil, že výběr dodavatele stavby musela univerzita provést přes dvě výběrová řízení.

            „Čelili jsme tomu, že univerzita v opakovaném výběrovém řízení vysoutěžila částku významně vyšší než byla plánovaná, což jsme s panem rektorem velmi rychle vyřešili. Na ministerstvu se podařilo schválit navýšení státní dotace pro tuto stavbu o 123 milionů navíc,“ říká ministr školství Robert Plaga. Spoluúčast univerzity je 27 milionů.

            „Chci podotknout, že nejde o příslib, ale už učiněný reálný krok. Ještě teď v květnu bych chtěl předat staveniště vysoutěženému dodavateli stavby, abychom ji stihli dokončit do konce roku 2019,“ tvrdí rektor.

            Stavět bude divize 8 Metrostavu ve sdružení s firmou Klement. „Celkové náklady jsou 578,17 milionu korun bez DPH,“ potvrzuje mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha. Autorem vítězného návrhu se stal tým architektů pod vedením Petra Pelčáka, profesora Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně.            

Z programu pro strukturálně postižené regiony RE:START pak hodlá UJEP v budoucnu ještě postavit fakultu zdravotnických studií v Masarykově nemocnici v Ústíči fakultu strojního inženýrství. „Naše univerzita bude následně z hlediska infrastruktury ve finální podobě,“ dodává rektor

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav