Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Květinový dům dostal stavební povolení

13. 7. 2018
zdroj: Právo Praha - Střední Čechy (ČTK)
Napsali o nás

Platné stavební povolení má od včerejška developer pro novostavbu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Do podzimu příštího roku plánuje majitel pozemku, společnost Flow East, mít hotovou hrubou stavbu.

            Dům postaví Metrostav, který vyhrál výběrové řízení. S dokončením stavby, jejíž základy tvoří most přes tubusy pražského metra, se počítá na začátek roku 2020. Uvedl to projektový manažer společnosti Flow East Tomáš Matýsek.

Novostavbu provázely protesty

Novostavbu plánuje firma mnoho let. Patří jí i hotel Jalta, který s pozemkem pro novou budovu sousedí. Nový dům bude ale nabízet výhradně kancelářské a obchodní prostory. Záměr stavět nový dům vyvolával od počátku i negativní reakce. Do příprav výstavby Květinového domu, jak objektu investor říká, zasahovala občanská sdružení, někteří odborníci i často protichůdná rozhodnutí úředníků. Zásadní bylo odmítnutí ministerstva kultury prohlásit Kozákův dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice za kulturní památku; učinilo tak podle kritiků rozhodnutí zejména z obavy z arbitráže kvůli zmařené investici.

            Novostavba zaplní také místo po objektu někdejší Pražské akciové tiskárny. Ta byla dlouhá léta opuštěná a zdevastovaná. V roce 2008 ji tehdejší majitel zboural, teprve poté požádal o sejmutí památkové ochrany, čemuž ministerstvo kultury vyhovělo. Z domu z roku 1919, kde sídlily i Národní listy, zůstávalo torzo. V době, kdy objekt již vlastnila firma Flow East, bylo v roce 2013 strženo na základě posudku statika i torzo fasády.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav