Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Česká republika má Manažery čtvrtstoletí

16. 5. 2018
zdroj: Prosperita Galerie slavných (tz)
Napsali o nás

Česká republika zná své Manažery čtvrtstoletí. Top 10 manažerských osobností vybrala Česká manažerská asociace u příležitosti jubilejních 25 let prestižní soutěže MANAŽER ROKU, kterou vyhlašuje a organizuje, a 100 let vzniku Československa

Titulem Manažer čtvrtstoletí byly jmenovány manažerské ikony, jako je Zbyněk Frolík (LINET), Vladimír Feix (Český porcelán), Zdeněk Pelc (GZ Media, dříve Gramofonové závody v Loděnicích), Bořivoj Kačena (Eurovia CS, dříve Stavby silnic a železnic), Štěpán Popovič (Glaverbel, dříve Sklounion Teplice), Jan Rýdl (TOS Varnsdorf), Lubomír Stoklásek (Agrostroj Pelhřimov), Daniel Beneš (ČEZ), Jiří Cienciala (Třinecké železárny, ministr, vládní zmocněnec pro tři kraje). Mezi Top 10 je Manažerka čtvrtstoletí Jaroslava Valová (SIKO KOUPELNY).

            Jmenovaní přebírali ocenění 19. dubna ve Španělském sále Pražského hradu na slavnostním shromáždění za účasti téměř tří set podnikatelů a manažerů. Oceněné manažery pozdravil a ceny předal premiér v demisi Andrej Babiš a členové jeho vlády. Na galavečer zavítal z Bruselu na pozvání ČMA prezident Evropské asociace manažerů Ludger Ramme. Záštitu nad oceněním Manažerů čtvrtstoletí převzal prezident republiky Miloš Zeman.

            „Dlouhodobě oceňujeme mimořádné manažerské osobnosti. Řada z nich vybudovala business na zelené louce, mnozí zachránili a dokázali úspěšně vést velké podniky. Dnes oceňovaná generace manažerů je nositelem bezprecedentní transformace české ekonomiky z plánované na tržní,“ uvedl k udělení cen prezident ČMA Pavel Kafka. O seznamu oceněných rozhodla Národní komise ČMA, složená z odborníků, která vybírala v konkurenci 1500 finalistů soutěže MANAŽER ROKU a šesti desítek vítězů jednotlivých ročníků. „Za 25 let soutěž MANAŽER ROKU ocenila mnoho osobností. To je další důkaz, že máme dost schopných manažerů a podnikatelů. Je však třeba pokračovat v hledání příkladů nejlepší praxe, pokud se celkově chceme přibližovat nejlepším. Růstu české ekonomiky bohužel v posledních letech chybí kvalita,“ poznamenal Pavel Kafka.

 K udělení titulu a k tomu, jak se stát úspěšným manažerem, odpověděli na otázku čtyři reprezentanti:

 „Měl by být vzdělaný ve svém oboru a mít vůli se celý život dále učit a vzdělávat. Poslouchat rady starších a zkušenějších a vhodně je používat při svém rozhodování a řídicí práci. Být pokorný a jednat vždy slušně a poctivě s podřízenými i nadřízenými a ostatními partnery,“ uvedl Bořivoj Kačena.

 „Byl jsem důsledný, detailně jsem poznal trh, na kterém chci uspět. A ještě hlouběji jsem poznal produkt, se kterým chci prorazit. Nepochyboval jsem ani na vteřinu, že se musím učit, a vždy to pro mě bylo obohacující. Ovšem bez šikovných lidí kolem sebe by ani to nestačilo. Já měl na lidi fakt štěstí. Díky tomu všemu jsme s Linetem vždy rostli,“ sdělil Zbyněk Frolík.

„Jako podnikatel spojovat odvahu s opatrností, být stále připraven na méně příznivá období, jít urputně za svou vizí, poctivost se vyplatí. Jako manažer být zároveň psychologem, nepovyšovat se, být za každé situace příkladem a všechny kolem sebe učit myslet na druhého v řadě,“ potvrdila

Jaroslava Valová.

 „V první řadě to musí mít člověk v genech. Samozřejmě musí mít rád lidi, není to jen o tom rozdělovat jim práci, ale také umět naslouchat, a hlavně jim věřit. A v neposlední řadě sám intenzivně pracovat a stále se učit,“ řekl Jiří Cienciala.

ČMA letos v rámci oslav 25 let soutěže MANAŽER ROKU udělila ocenění ještě ve speciálních kategoriích: 

* Mladý manažerský talent: Aleš Gothard, hlavní stavbyvedoucí, Metrostav 

* Malá/střední firma: Jana Malá, Moravská ústředna Brno 

* Zemědělství: Jiří Zelenka, předseda představenstva, Zemědělské družstvo Krásná Hora 

* Aplikovaný výzkum: Miroslav Václavík, generální ředitel, Výzkumný ústav technických strojů Liberec

* Regionální rozvoj: Jan Hůda, předseda představenstva Rybářství Třeboň 

* Veřejná správa: Věra Palkovská, starostka    města Třinec 

* Zdravotnictví: Vladimír Beneš, přednosta Neurochirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Ústřední vojenské nemocnice v Praze * Vzdělávání: Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy 

* Společenská odpovědnost: Viliam Sivek, Kateřina Siveková, Modré dveře

 * Cena České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj (CBCSD) – Inovace pro udržitelný rozvoj 2018: Pavel Podruh, zakladatel a jednatel společnosti Český ostrovní dům a Lenka Mynářová za projekt Hydal PHA, NAFIGATE Corporation.

 

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav