Hrobka architekta Schulze se dočkala opravy

16. 7. 2018
zdroj: Právo Praha - střední Čechy (kas)

PRAHA – Je autorem mnoha významných staveb, jako je Uměleckoprůmyslové museum, Rudolfinum či historická budova Národního muzea, přesto byla hrobka uznávaného českého architekta Josefa Schulze na Vyšehradském hřbitově léta v dezolátním stavu. Až nyní se dočkala renovace, mimo jiné v podobě nové pamětní desky.

„Přiznám se, že to byla i moje ostuda, že jsem o tom nevěděl, v jakém stavu hrobka je,“ řekl generální ředitel Národního muzea (NM) Michal Lukeš, který včera položil květiny na jeho hrob a připomněl, že 15. července uplynulo 101 let od Schulzovy smrti. Národní muzeum je architektovou asi nejvýznamnější stavbou.

„Přišlo nám líto, že opravujeme historickou budovu Národního muzea, aniž bychom na něj vzpomněli. Proto jsme alespoň hrobku opravili,“ doplnil Lukeš a dodal, že zásluhu na renovaci má především kolega Pavel Muchka ze Společnosti Národního muzea. Náklady na opravu zaplatila ve výši třiceti tisíc korun společnost Metrostav, deset tisíc korun pak věnovala soukromá dárkyně.

„Byl jsem překvapený, jak je jeho hrobka skromná a střídmá, když člověk ví, jaké velké stavby Schulz projektoval,“ řekl Lukeš.