Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Na cyklomaratón vyrazí starosta už popáté

26. 7. 2018
zdroj: Právo Praha - střední Čechy
Napsali o nás

Když se chystal na svůj první Metrostav handy cyklomaraton, studoval poctivě mapy a hledal nejlepší trasy. Teď už má natrénováno. V úterý 31. července si totiž starosta Prahy 5 a pražský zastupitel Pavel Richter (TOP 09) stoupne už popáté na start unikátní sportovní akce, která pomáhá lidem se zdravotním postižením.

            Štafety složené z cyklistů a z jezdců používajících handbiky musí ujet vzdálenost 2222 kilometrů v maximálním časovém limitu 111 hodin. Jede se nonstop ve dne i v noci napříč Českou republikou. Závodníci zavítají rovněž do Rakouska. Trasu si každý tým tvoří sám.

            „Nejdůležitější je v tomto případě dobrá parta,“ říká Pavel Richter, jenž je součástí osmičlenného týmu, který je složený z magistrátních úředníků i významných osobností z oblasti cyklistiky, jako je paralympionik a mistr světa v cyklistice handicapovaných Michal Stark či desetinásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole a držitel několika světových rekordů Josef Zimovčák. Právě jeho nadaci Na kole dětem, která pomáhá dětským onkologickým pacientům, chce tým podpořit.

            Ačkoliv se může zdát, že trénink na takový závod musí být důkladný, pro Pavla Richtera už jde o rutinu. Sport je jeho velkým koníčkem, cyklistika zvlášť. „Na kole jezdím pravidelně. Účastnil jsem se také triatlonového světového závodu Ironman, takže po fyzické stránce jsem se nemusel nijak připravovat,“ dodává s úsměvem starosta.

            Unikátní závod má na svědomí Heřman Volf, nynější předseda organizace Cesta za snem, která maratón pořádá. Když se vážně poranil při nočním lyžování v Herlíkovicích, už na spinální jednotce se rozhodl to nevzdat. Na ručním kole zdolal několik stovek kilometrů. Nakonec se rozhodl uspořádat maratón i pro veřejnost.

            Na závod se může přihlásit každý. Jedou osmičlenné a čtyřčlenné týmy, v nichž aspoň jeden z cyklistů má zdravotní postižení. Každý závodník musí ujet minimálně sto kilometrů.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav