Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Rekonstruované Národní muzeum zve na den otevřených dveří

Rekonstruované Národní muzeum zve na den otevřených dveří

18. 5. 2018
zdroj: Právo Zpravodajství Lucie Fialová
Napsali o nás

Národní muzeum zve na den otevřených dveří do historické budovy, která prochází generální rekonstrukcí. Zájemci mohou přijít v sobotu od 10 do 15 hodin. Prohlídka staveniště zabere třicet až čtyřicet minut.

            „Vybrali jsme symbolicky 18. květen, protože týž den v roce 1891 byla budova slavnostně zpřístupněna veřejnosti,“ řekl včera generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

            Prohlídková trasa startuje v Čelakovského sadech. „Zvolili jsme variantu had, to znamená, že pustíme návštěvníky vymezeným koridorem. Po trase jim naši kolegové vysvětlí, nač právě koukají, uvidí obrázky a fotografie z výstavby, vizualizace,“ přiblížil Jan Kučera za sdružení M-P-I, které má rekonstrukci na starosti.

            Upozornil, že cesta je poměrně náročná, vede po schodištích, složitějších místech, takže prohlídku doporučuje fyzicky zdatnějším. Kočárky rozhodně neprojedou.

            „Provedeme všemi prostory, s výjimkou hlavní věže,“ upozornil zájemce. Ti se pak novým spojovacím tunelem mohou přesunout do Nové budovy. Výstavy jsou k vidění zadarmo u příležitosti Mezinárodního dne muzeí.

            Den otevřených dveří pořádá muzeum, protože práce na něm míří do finále. Už přišly na řadu povrchové úpravy. „Metrostav (který stojí v čele sdružení M-P-I, pozn. red.) si řekl, že by se rád pochlubil svým dílem, dokud jsou vidět věci, jež pak vidět nebudou. Naplňuje nás to optimismem, že se všechno v termínech stihne,“ poznamenal Lukeš.

Zkušební provoz zahájí tři výstavy

Zkušební provoz začne 28. října třemi výstavami. Česko-Slovenská výstava mapuje život Čechů a Slováků ve společném státě, výstava 200 let/200 předmětů vznikla k 200. výročí od založení muzea a třetí přiblíží historickou budovu.

Dva měsíce do konce roku se za prohlídky nebude platit v souvislosti s oslavami sta let od vzniku Československa. „Veškerá kolaudační razítka by měla být do konce února 2019 a v druhé půli roku 2019 by mělo být hotovo 80 procent všech expozic,“ konstatoval Lukeš. Náklady se vyšplhaly na 1,7 miliardy korun.

            Rekonstrukce této národní kulturní památky je jednou z největších a nejsložitějších v Česku. Budova byla dokončena v roce 1891 a od té doby se nikdy celkové opravy nedočkala. V roce 2011 už byla v havarijním stavu a musela zavřít bránu. Renovace začala v dubnu 2015, objektu má navrátit jeho původní krásu z 19. století.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav