Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Stát modernizuje obří strategické silo

11. 7. 2018
zdroj: Právo Region Čechy Ivan Blažek
Napsali o nás

Gigantické betonové silo v Blovicích na Plzeňsku, které je s kapacitou 69 tisíc tun obilí druhé největší v Česku, prochází za chodu komplexní rekonstrukcí. Práce začaly v dubnu a jejich hlavní část potrvá až do příštích žní.

Potřebných 280 miliónů korun zaplatí erár – obří komplex totiž patří Správě státních hmotných rezerv, která zhruba třetinu tamní kapacity využívá pro uložení strategických zásob obilí.

            „Jeden z republikově největších objemů máme právě zde,“ řekl Právu Pavel Švagr, předseda zmíněné organizace. Zbytek sila využívá k uskladnění sklizní soukromých zemědělců společnost Zeten, která má objekt svěřený do správy.

Nový velín

 „Investuje se sem poprvé po pětadvaceti letech a bylo to už nutné,“ upozornil Švagr. „Na technologické části všech sil ve vlastnictví státu jsme si nechali udělat odborné posudky a znalec se vyjádřil jasně: velmi rychle do nich investujte, protože jsou na hranici živostnosti.“

            Vladimír Česal, generální ředitel firmy Zeten, potvrdil: „Bylo to už neudržitelné. Kvůli dosluhujícím zařízením jsme museli řešit třeba problémy s pomícháním různých druhů obilovin.“

            Pětašedesát metrů vysoké silo – větší je jen u Hustopečí na Moravě – se začalo stavět ještě za komunistů roku 1987, sloužit ale začalo až po sametové revoluci, v roce 1991.

            „Betonový skelet je v dobrém stavu, stavebních částí se rekonstrukce dotkne jen minimálně, největší část peněz půjde do modernizace technologií,“ sdělil Josef Limr, šéf stavby ze společnosti Metrostav.

„Hlavní změna bude v řídicím systému. Nyní jsou všechny části sila ovládané zjednodušeně řečeno ručně, nově to bude z velínu, jehož obsluha bude mít přehled o všem, co se v silu děje. A bude mít možnost jej ovládat i prostřednictvím tabletu,“ vysvětlil Limr.

            Postupně se vymění elektroinstalace i veškeré technologie. „Díky tomu zde bude možné za hodinu uskladnit dvě stě tun obilí, o osmdesát tun více než nyní,“ poznamenal Limr.

            Část prací je už hotová. Desítky „buněk“ na tisíc tun obilí, z nichž je silo uvnitř složené, jsou opravené a opatřené čidly. Ta hlídají jak množství obilí, tak jeho teplotu – její změna totiž signalizuje napadení uskladněných zásob škůdci.

            „Do žní roku 2019 by mělo být víceméně hotovo, po nich bude do konce listopadu čas na konečné úpravy a pak bude následovat roční zkušební provoz,“ doplnil Limr.

Hmotné rezervy

Státní rezervy – zde jde o různé druhy obilí, především o potravinářskou pšenici – se podle smlouvy s provozovatelem sila obměňují minimálně jednou za čtyři roky.

            „V praxi je to ale častěji,“ podotkl Švagr. „Chceme, aby obilí mělo stále plnou kvalitu.“ O využití hmotných rezerv v případě mimořádných situací rozhoduje vláda.

***

Investuje se sem poprvé po pětadvaceti letech a bylo to už nutné Pavel Švagr, Správa státních hmotných rezerv

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav