Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Stavbaři kritizují nedostatek investic

24. 5. 2018
zdroj: Právo Severozápadní Čechy Rudolf Voleman
Napsali o nás

Stavbaři v Karlovarském kraji (KK) kritizují, že se v regionu realizuje málo stavebních investičních akcí.

Na druhou stranu zadavatelé veřejných zakázek poukazují na skutečnost, že se do celé řady výběrových řízení, zejména na zakázky menšího rozsahu, nikdo opakovaně nehlásí. Podle stavebních firem je to dáno tím, že chybí subdodavatelé a lidé.

            „Já si myslím, že je situace tristní,“ uvedl předseda představenstva Regionálního stavebního sdružení (RSS) Karlovy Vary Rudolf Borýsek na dotaz, jak se daří stavebnictví v KK. Dokladem je podle něj počet investic usilující o titul nejlepší stavby roku v kraji. V rámci republiky vzrostla podle Borýska stavební činnost meziročně o 2,3 %, ale ve srovnání se situací před deseti lety chybí ve stavebnictví zakázky za sto miliard ročně. „Bohužel to lepší není a musím říct, že všichni vypráví o investicích, ale pravý opak je pravdou. Když se podíváte na investiční činnosti vlády, tak je to tragédie,“ uvedl Borýsek.

            „V posledních letech se objemy stavebních prací v KK spíše ztenčují,“ uvedl šéf karlovarské pobočky společnosti Metrostav Petr Čermoch, podle kterého to vyplývá ze statistik, které jako jediné v KK každý rok klesají. „V kraji se opravují silnice, realizují se tady železniční projekty, ale co se týká pozemního stavitelství, tak projektů spíše ubylo,“ pokračoval ředitel pobočky. „Více aktivnější bývávalo město Karlovy Vary. Větší projekty tam v současné době ubyly nebo zmizely. Samotný KK bych řekl, že jeho investiční aktivita bývala v minulých letech vyšší, než je v posledních obdobích,“ dodal Čermoch.

            Podle Borýska drží stavebnictví v KK nad vodou soukromé investice. Investicím nenahrává podle něj ani fakt, že je před komunálními volbami, před kterými se regionální politici nechtějí pouštět do žádných větších realizací. Dalším problémem je kapacita stavebnictví, protože podle předsedy RSS skončila v posledních deseti letech třetina stavebních firem. „Noví dělníci do oboru nepřicházejí,“ uvedl Čermoch s tím, že dovoz zahraničních dělníků je legislativně komplikovaný. Kvůli bojům o zakázky se podle stavitelů snížily reálné ceny zakázek natolik, že podnikání ve stavebnictví se pro mnohé stalo nezajímavým. „Bojujeme s nejnižší nezaměstnaností na světě, tedy po Severní Koreji. Zespoda se pak tlačí na minimální mzdy, které nás přivádějí téměř k šílenství,“ vypočítával překážky Borýsek, podle kterého je špatný i stav vzdělávání ve stavebních oborech.

Karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO) nevidí situaci v objemech zakázek tak špatně. „Já myslím, že kritika je neadekvátní,“ uvedla Vildumetzová a připomněla, že kraj v současné době realizuje stavební zakázky za více než miliardu korun. Některé z nich se musely přitom tendrovat i natřikrát, protože o práci neprojevil nikdo zájem. Ještě větší problémy s hledáním dodavatelů staveb mají podle Vildumetzové příspěvkové organizace, které vypisují objemově menší zakázky.

            Podle Borýska ale není jednoduché nabírat nové zaměstnance, protože objemy zakázek meziročně zásadně kolísají. „Je problém, když šéfujete nějaké firmě a jste zodpovědný za tu firmu, za zaměstnance a za rodiny těch zaměstnanců, a každý rok objem zakázek kolísá. Jeden rok je to minus 40 %, další rok plus 40 %. Nejsme tak fl exibilní v oblasti pracovního práva. Všichni se tudíž zabetonovali ve svých pozicích včetně nás, a teď nemáme pracovní sílu, přetahujeme si lidi navzájem,“ popisoval situaci Borýsek, podle kterého navíc veřejná správa vypisuje tendry s požadavky na nereálné garance a financování.

            Proto se některé firmy do takových výběrových řízení nehrnou. Podle Vildumetzové ale podmínky připravují právníci. „My jsme pak za ty zakázky zodpovědní,“ komentovala.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav