Modernizace kolejí startuje v srpnu

12. 7. 2018
zdroj: Právo Praha - Střední Čechy Lucie Fialová

Po kolejích mezi Hostivaří a hlavním nádražím aktuálně nejezdí jenom vlaky. Pohybují se po nich bagry a další technika, která připravuje úsek na modernizaci. Oficiální předání staveniště se uskuteční v půli srpna.

Po rekonstrukci, o které se mluví několik let, zanikne železniční stanice ve Strašnicích. Projekt počítá se dvěma novými, nedaleko obchodního centra Eden a s přestupním uzlem Zahradní Město. V té souvislosti bude rozšířena Průběžná ulice, na místě přibudou nové stanice pro autobusy i tramvaj, a to v podjezdu pod železnicí. Podchody pro pěší v nových vlakových stanicích propojí obě strany kolejiště.

Zlepší se prostupnost území přes drážní pozemky a zvýší se bezpečnost. Trať povede jinudy, prochází jižním okrajem bývalého seřaďovacího nádraží Vršovice. Práce za 4,4 miliardy korun jsou plánované na tři a půl roku.

V sousedství viaduktu mezi Zahradním Městem a Strašnicemi se včera činil žlutý bagr, který likvidoval pražce na nevyužívaných kolejích. Opodál pracoval menší stroj a muži v reflexních vestách, na jiném místě ležela kupa uřezaných větví.

„V současné době provádíme především přípravné práce, tedy veškeré demontáže železničního svršku v oblasti kolejiště bývalého seřaďovacího nádraží Vršovice, konkrétně vjezdové a odjezdové skupiny kolejí. Dále jde o přípravu území na napřímení nově budovaného úseku Eden – Zahradní Město,“ popsal Ladislav Šabach ze společnosti Metrostav, která úsek spolu s firmou Swietelsky, Rail CZ a SMP CZ modernizuje.

Ještě letos podle něj začne výstavba mostů v oblasti Eden a Koryta nebo přeložky inženýrských sítí. „To nám v závěru roku umožní zapojení této nové budované koleje do tzv. čekacích kolejí trati Krč–Malešice,“ doplnil.

Součástí změn je rozšíření podjezdu pod viaduktem mezi Zahradním Městem a Strašnicemi, jehož uzavření zřejmě zkomplikuje automobilovou i tramvajovou dopravu v oblasti. „V letošním roce žádné uzavírky pod tímto viaduktem neplánujeme. Stavebně omezíme automobilovou dopravu pod viaduktem až v příštím roce,“ uvedl Marek Illiaš ze Správy železniční dopravní cesty.

Magistrát včera informoval, že od 15. července do 30. listopadu bude omezen provoz na komunikaci U Vršovického hřbitova ve Vršovicích. Důvodem je stavební zábor pod železničním mostem. Ve směru na Bohdalec musejí řidiči pod železničním mostem počítat se zúžením provozu ze dvou jízdních pruhů na jeden. Uzavřen zůstane chodník, lidé se vydají koridorem pro pěší.

V termínech 15.–20. července, 28. srpna–1. září, 1.–2. září. a 23.–27. září od 22 do 4.30 hodin bude ulice U Vršovického hřbitova z důvodu demontáží a montáží nosníkových konstrukcí mostu zcela uzavřena. Objížďka povede po trase Vršovická–Moskevská.