Cyklisty čeká 2222 km napříč republikou

31. 7. 2018
zdroj: Právo Region Čechy Lucie Fialová

Hromadné odpočítávání od deseti startovalo každou jízdu čtyřčlenného týmu na vrch Petřína.

Včerejší vrchařská prémie zahájila další ročník Metrostav handy cyklo maratonu, během něhož tři stovky zdravých a handicapovaných cyklistů zdolají 2222 km napříč všemi kraji Česka. Mají na to pět dní a nocí. Cíl je na pražské Kampě.

Na Petříně je čekala trať dlouhá 1,7 kilometru s třicetiprocentním převýšením. „Kde jinde vrchařská prémie než na Petříně,“ smál se ředitel závodu Heřman Volf, který ochrnul v roce 2006 po pádu na lyžích.

„Je to extrém, ale extrémy jsou od toho, abychom je pokořovali. Posouvat vlastní limity je hlavně pro nás, handicapované, důležité. Toho, kdo kopec vyjet nedokáže, podpoří týmoví kolegové. Ten, kdo se dokáže dostat z Malé Strany nahoru na Strahov vlastními silami, bude na tento výkon vzpomínat celý život,“ řekl.

Závodník Jiří, který oblékl dres Subterry, se na trať vydal poprvé. „Trochu jsem potrénoval,“ prozradil Právu ve stínu před startem, jak ladil formu. Parna se ani moc neobává. „Na kole to nebude tak strašné,“ myslí si.

Unikátnost Metrostav handy cyklo maratonu tkví podle organizátorů mj. v jeho otevřenosti. Osmičlenné nebo čtyřčlenné týmy tvoří podle slov organizátorů pestrá paleta lidí. Profíci, hobíci, muži i ženy, dvacetiletí kluci i šedesátiletí veteráni, ale hlavně – lidé zcela zdraví spolu s lidmi s handicapem. Maraton jezdí i nevidomí cyklisté, vozíčkáři, lidé po amputaci, po mozkové obrně. Klání má ukázat, že lze úplně v pohodě fungovat jako jeden tým, jedna společnost jak v extrémním závodě, tak venku na ulici.

Organizace Cesta za snem, která motivuje jak handicapované, tak zdravé lidi k plnohodnotnému životu, pořádá kromě Metrostav handy cyklo maratonu i řadu dalších projektů. „Děláme všechno, co se dá. Létáme, plaveme, jezdíme auty, střílíme, učíme sebeobranu, pořádáme zážitkové víkendy, cyklojízdy okolo měst a další větší či menší projekty. Přidat se může kdokoli. Neděláme projekty pro osoby s postižením. Děláme projekty pro všechny, kdo mají chuť bavit se a žít naplno bez předsudků a bariér,“ uvedl Volf.

Extrémy jsou od toho, abychom je pokořovali Heřman Volf, ředitel závodu