Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Děti Země odblokují pokračování stavby D11

28. 8. 2018
zdroj: Mladá fronta DNES Kraj Hradecký (the)
Napsali o nás

HRADEC KRÁLOVÉ Ještě v letošním roce by se měli dělníci vrátit na stavbu dálnice D11 u Hradce Králové. Jejímu pokračování do Předměřic nad Labem dosud bránil spolek Děti Země, který proti stavebnímu povolení podal rozklad. Podle České televize ho však nyní stahuje. Dohodu mezi Dětmi Země a Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD) redakci MF DNES potvrdil jeden z účastníků jednání. Ta se táhla několik týdnů a byla velmi intenzivní. Ochranáři si na nich prosadili splnění některých námitek. ŘSD dohodu zatím odmítlo komentovat.

            „Zítra společně s občanským sdružením Děti Země děláme na generálním ředitelství silnic a dálnic společný brífink. Nic jiného nyní nepotvrdím,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Silničáři se snažili dosáhnout stažení rozkladu, protože to je nejrychlejší cesta ke stavbě dálnice. Děti Země v něm žádaly přezkum všech více než 21 závazných stanovisek ze stavebního povolení. Týkala se například intenzity hluku, ochrany dřevin při stavbě, termínu zemních prací a ochrany vodotečí.

            Podle informací redakce část námitek silničáři uznali a zapracovali do projektu. Podrobnosti představí obě strany dnes. Zástupce Dětí Země se nepodařilo zkontaktovat.

            ŘSD předpokládalo, že se úsek D11 z Hradce Králové do Smiřic, který je pro účely stavebního řízení rozdělen na dvě části, začne stavět již letos v létě. Zakázku s cenou 2,6 miliardy korun získalo sdružení firem Eurovia, Metrostav a Swietelsky a již začalo s přípravnými pracemi. Jakmile odpadne překážka v podobě rozkladu a stavební povolení bude pravomocné, může se začít stavět. Je tak reálné, že stroje najedou na dálnici již za několik týdnů.

            Děti Země podaly rozklad proti úseku D11 mezi Hradcem Králové a Předměřicemi nad Labem tři minuty před půlnocí 23. července, těsně před uplynutím lhůty pro napadení stavebního povolení z 27. června. Šlo přitom už o druhý pokus. Poprvé získala stavba úseku povolení již loni v červnu, i tehdy ji Děti Země napadly.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Hradecký kraj

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav