Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Sportovní hala, stadion i rodinný dům. Architekti vybrali nejlepší stavby roku

Sportovní hala, stadion i rodinný dům. Architekti vybrali nejlepší stavby roku

2. 10. 2018
zdroj: ct24.cz Kultura hridelj
Napsali o nás

Architekti opět vybrali nejkrásnější stavby roku. Titul letos získalo pět budov: sportovní hala Dolní Břežany, palác Špork v Praze, zimní stadion Škoda Icerink v pražských Strašnicích, rodinný dům v Neveklově a rezidence U Michelského mlýna v Praze, která obdržela také cenu veřejnosti. Cenu pro nejlepší zahraniční stavbu získal tunel Nordfjördur na Islandu. Všechny oceněné projekty si prohlédněte v galerii.

Udělení pěti titulů a dalších cen proběhlo ve středu večer v Betlémské kapli v Praze na slavnostním večeru Dnů stavitelství a architektury. Ve 26. ročníku soutěže Stavba roku 2018 se prezentovalo celkem 42 objektů.

 Odborná sedmičlenná porota hodnotila nejen kvalitu architektonického návrhu, ale také stavební provedení nebo uživatelský komfort. V čele poroty letos zasedla Radomíra Sedláková, jejími členy pak byli Jiří Koliba, Ladislav Vaněk, Jan Vrana, Jiří Krejčík, František Kulhánek a Renata Zdařilová.

V případě Šporkovského paláce porotci ocenili nápaditost rekonstrukce a způsob dostavby starších staveb, takže budova podle poroty doslova nenápadně vyrostla. Sportovní hala v Dolních Břežanech pak porotu oslovila vzletným architektonickým pojetím s jednoduchým a přehledným řešením vnitřku. Strašnický stadion bodoval i díky ekologii a energetické šetrnosti. Oceněný rodinný dům v Neveklově-Křečovicích považují porotci za jednoduchou, dokonale promyšlenou a navíc citlivě umístěnou stavbu, rezidence U Michelského mlýna potom zaujala zasazením do kompozičně náročného městského prostředí. Rezidence navíc získala i cenu veřejnosti.

Titul s názvem Zahraniční stavba roku se pak vztahuje na stavby sice v zahraničí, ale s českou stopou. Letošního vítěze, islandský tunel Nordfjördur, stavěl Metrostav. Délka tunelu, který prochází pod horským masivem, je 7908 metrů.

„Veřejných investic je málo“

„Při prohlídkách staveb se znovu potvrdilo, že dobrou stavbu dělají tři zásadní faktory – investor, architekt a dodavatel,“ komentuje letošní ročník předsedkyně poroty Radomíra Sedláková. „Již tradičně se projevuje, že nositelem stavebního vývoje jsou soukromé firmy, jednotlivci, zájmové společnosti. Veřejných investic je málo,“ dodává.

Soutěž organizuje Nadace ABF - Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. „Letos jsme se přidali k oslavám 100 let národní stavební historie a všechny soutěžící stavby jsme formou výstavy prezentovali na významných místech oslav – na odborném stavebním veletrhu, na Pražském hradě v rámci Architecture Week nebo v rámci udělování architektonických cen,“ dodává předseda nadace Jan Fibiger.

URL| https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/...architekti-vybrali-nejlepsi-stavby-roku

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav