Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Praha 8 kontroluje rozestavěnou radnici

5. 10. 2018
zdroj: Právo Praha - střední Čechy Lucie Fialová
Napsali o nás

Že se dostavba radnice Prahy 8 a sídla záchranné služby na Palmovce, která vázne tři roky, rozběhne zřejmě v září, slibovali zástupci osmé části na začátku minulého měsíce.

 

Na první pohled ale v areálu žádný čilý stavební ruch nevládne. „V tuto chvíli se kontrolují okna a mění těsnicí prvky. Dále např. probíhají revize elektrozařízení a připravuje se dokončení střešního pláště a fasády,“ řekla Právu mluvčí libeňské radnice Marcela Konrádová s tím, že se připravuje projektová dokumentace na dostavbu části objektu, kde bude sídlit záchranná služba.

            Stavba za 1,1 miliardy korun začala růst v roce 2013 s tím, že dokončená bude na jaře 2016. Obec do budovy chtěla přestěhovat radnici, uvnitř měly být obchody a služby.

            Práce ustaly v roce 2015. Nynější vedení radnice po volbách v roce 2014 zpochybnilo vlastnictví budovy a spor řešil soud. Objekt byl předmětem svárů mezi Prahou 8, magistrátem a stavební firmou Metrostav. Nakonec se podařilo vyjednat dohodu, kdy dům dostaví Praha 8. Od hlavního města dostane 600 miliónů korun.

Od magistrátu podle ČTK dosud obdržela 300 miliónů. Na otázku Práva, kdy dostavba skutečně začne a jak dlouho potrvá, Konrádová uvedla, že to nyní nelze odhadnout. Stavební odborníci upozorňují, že čím déle stavba stojí, tím je samozřejmě horší znovu zahájit budování.

            „Po schválení dohody s Metrostavem letos na jaře se začaly připravovat veškeré kroky ke znovuzahájení výstavby. Součástí této dohody bylo mj. rozhodnutí, že v části objektu, kde měla být původně obchodní galerie, bude sídlit záchranná služba. Sídlo záchranářů zabere polovinu plochy, která bude upravena pro jejich potřeby. Ve zbytku bude úřad Prahy 8 a komerční prostory,“ dodala Konrádová.

            Do budovy se nastěhují např. úředníci z tzv. bílého domu nebo z Centra Krakov. Úřad nyní sídlí na sedmi místech.

            „Současná koalice všemi kroky popřela návratnost celé investice. Komerční prostory měly Praze 8 vynášet přes padesát miliónů korun ročně. Nejhorší však je rezignace na rozvoj Palmovky jako přirozeného centra Prahy 8.

            Zůstane pouze mrtvým místem pro úředníky bez jakýchkoli služeb pro občany,“ komentoval situaci předseda opozičního zastupitelského klubu ODS Ondřej Gros.

Stavba za 1,1 miliardy korun začala růst v roce 2013

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav