Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • VEŘEJNÉ STAVEBNÍ ZAKÁZKY VZROSTLY O VÍCE NEŽ 50 PROCENT

VEŘEJNÉ STAVEBNÍ ZAKÁZKY VZROSTLY O VÍCE NEŽ 50 PROCENT

22. 10. 2018
zdroj: Stavitel Příloha - Časopis českého stavebnictví - ročenka TOP 2018 ING. IVAN VRHEL
Napsali o nás

Data z aktuální analýzy veřejných stavebních zakázek potvrzují růst tuzemského stavebního trhu v sektoru veřejných stavebních investic v roce 2018 a signalizují pokračování růstu i pro rok 2019.

Veřejní investoři v České republice zadali do konce srpna stavebním firmám 3476 nových zakázek za 132,7 miliardy korun. Jejich hodnota meziročně vzrostla o 55,7 procenta, počet zůstal zhruba stejný. Objem nově vypsaných zakázek vzrostl zhruba o pětinu.

Úspěšný Metrostav

Nejúspěšnější společností při získávání stavebních zakázek byl za prvních osm měsíců roku 2018 Metrostav, a.s., který vysoutěžil jako samostatný zhotovitel zakázky v celkovém objemu 4,3 mld. Kč a významný podíl na hodnotě 12 923 mil. Kč zakázek získaných sdruženími, ve kterých je zastoupen.

            Miliardu korun překročilo od začátku roku 14 zakázek, v srpnu přibyly dvě. Největší byla modernizace trati Sudoměřice – Votice za 5,3 miliardy korun. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ji zadala firmě OHL ŽS. Druhou největší zakázkou byla optimalizace traťového úseku Praha-Hostivař – Praha hlavní nádraží za 4,22 miliardy korun. SŽDC ji zadala sdružení firem Metrostav, Swietelsky Rail CZ a SMP CZ. Třetí byla výstavba úseku dálnice D35 mezi Časy a Ostrovem za 3,91 miliardy korun. Tuto zakázku zadalo Ředitelství silnic a dálnic pro sdružení firem Eurovia, Metrostav a Swietelsky stavební.

 Dařilo se pozemním stavbám

Hodnota zadaných zakázek na pozemní stavby do konce srpna meziročně vzrostla o dvě třetiny na 38,9 miliardy korun. Na inženýrské stavby, tvořené hlavně dopravní infrastrukturou, se hodnota zadaných zakázek zvýšila o 52 procent na 93,8 miliardy korun. Necelá polovina zadaných zakázek byla spolufinancovaná z evropských dotací. Průměrná velikost zakázky byla 33,7 milionu korun, meziročně o 56 procent více.

            Loni veřejná správa zadala 14 miliardových zakázek za 21,5 miliardy korun. Letošních 14 zakázek má hodnotu 30,4 miliardy korun.

            Hodnota zadaných zakázek roste i v důsledku růstu nabídkových cen. Ceny v soutěžích dosáhly do konce srpna v průměru 98,9 procenta úrovně cen předpokládaných. U zakázek na pozemní stavby je již převýšily v průměru o 3,5 procenta, u zakázek na inženýrské stavby byly o 3,9 procenta nižší. Za celý loňský rok byla cena zadaných zakázek proti rozpočtu projektantů nižší o 18 procent.

Největší zadavatel

Největším zadavatelem bylo v prvních osmi měsících Ředitelství silnic a dálnic ČR, které zadalo 373 zakázek za 22,4 miliardy korun.

            Hodnota nově vypsaných zakázek do konce června meziročně vzrostla o 19 procent na 95 miliard korun. Objem zakázek v pozemním stavitelství meziročně vzrostl o 52 procent, v inženýrském stavitelství o sedm procent.

            Veřejné zakázky měly v roce 2016 na celkových tržbách stavebních firem podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) podíl 32,6 procenta, což bylo nejméně od roku 1996. Naopak nejvíce to bylo v roce 2002 (55,1 procenta). *


© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav