Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Palmovka jako Anděl? Metrostav otevře nový komplex s kulturní památkou

Palmovka jako Anděl? Metrostav otevře nový komplex s kulturní památkou

23. 10. 2018
zdroj: denik.cz Ekonomika Michael Bereň
Napsali o nás

Okolí stanice metra Palmovka v Praze 8 bylo dlouhá léta nehostinným územím. Někteří lidé se místu, jemuž stále dominuje nevzhledný autobusový terminál, snažili spíše vyhýbat. Jenže nedaleko už brzy otevře stavební firma Metrostav vedle svého sídla komplex s názvem Palmovka Open Park. Kancelářský projekt by se měl zprovoznit do konce měsíce.

"„Projekt Palmovka Open Park výrazně přispěje k rozvoji lukrativního okolí stanice metra Palmovka. To by se brzy mělo stát podobně rušným a vyhledávaným administrativním centrem, jako je nyní Anděl,“ uvedla firma Metrostav v tiskové zprávě z minulého týdne, kde oznamovala úspěšnou kolaudaci kancelářské budovy Palmovka Open Park 3 a zrekonstruované průmyslové haly s označením 0.

Podle Metrostavu okolí Palmovky profituje ze strategicky výhodné polohy a stává se dalším významným komerčním a rezidenčním centrem v hlavním městě. S částí o výborné dopravní dostupnosti by se však dalo polemizovat vzhledem k problémům s chátrajícím (a na čas zavřeným) Libeňským mostem spojujícím tuto část „osmičky“ s Holešovicemi i nedokončenému vnitřnímu silničnímu okruhu, tunelu Vlasta.

Architekti z ateliéru Aulík Fišer se každopádně snažili při této investici Metrostavu (cena se pohybovala okolo půl druhé miliardy korun) pověst okolí Palmovky zlepšit. „Završili jsme několikaleté úsilí od přípravy po realizaci celého areálu Palmovka Open Park. Výsledek dle mého názoru předčil očekávání, o čemž svědčí jednak ohlasy z laické i odborné veřejnosti, tak i fakt, že veškeré nově vybudované komerční prostory jsou z téměř devadesáti procent pronajaty. Jsem přesvědčen, že již brzy bude žít toto místo čilým životem a zásadně tak promění fungování celé navazující lokality,“ uvedl v tiskové zprávě Petr Štyler, jeden z šéfů společnosti Metrostav Development.

Továrna na válečné stroje

Budova číslo 3 má sedm podlaží o celkové kancelářské ploše 9 672 m2 s proskleným lobby a recepcí a v rámci celého komplexu se nachází mezi ulicemi Voctářova, Koželužská a Libeňským mostem a je propojena proskleným krčkem s industriálním objektem rekonstruované haly – Palmovka Open Park 0.

Právě opravená částečně dochovaná továrna Horák a Hlava zřejmě ze 30. let minulého století, kde se podle památkářů za druhé světové války vyráběly stroje pro armádu, zdobí nový developerský projekt. Díky historickému významu byla hala v roce 2013 prohlášena za technickou kulturní památku, a tak ji Metrostav vlastně zachovat musel. „V hale je zachována unikátní konstrukce zastřešení, známá také jako tzv. systém Štěpánovy střechy a díky ní vznikající vnitřní prostor s charakteristickým vrchním světlíkovým osvětlením. Nově realizovaný obvod stavby ochrání v budoucnu památku proti povodním,“ popsala firma. V chráněném objektu by měla sídlit jídelna Perfect Canteen.

Kanceláře obsadí nadnárodní společnosti, jejichž zaměstnanci budou mít k dispozici prostorné střešní terasy se zelení a krásným výhledem na Pražský hrad, které mohou využít k odpočinku při práci nebo neformálním obchodním jednáním. V budově Palmovka Open Park 4 už od května funguje showroom, kde případní nájemci i široká veřejnost dostane informace o projektu.

Nejistý osud Centra Palmovka

Zatímco stavba blíž říčce Rokytce se brzo otevře, osud projektu Centrum Palmovka, který (ne)roste u křižovatky Zenklovy ulice se Sokolovskou, zůstává nejistý. Miliardovou investici schválila Praha 8 už v roce 2010, o čtyři roky později se začalo stavět, jenže teď je u tramvajové zastávky a jednoho ze vstupů do metra nedokončené betonové monstrum.

Libeňská radnice plánovala, že by zde měla nové sídlo. Navíc by tu našla základnu i zdravotnická záchranná služba. Letos na jaře schválili zastupitelé dokončení projektu, dostali dotaci ve výši 600 milionů korun od magistrátu a upravili smlouvy s Metrostavem. Přesto termín finalizace není znám a na místě se stále nic neděje. A zatím kvůli složitému povolebnímu vyjednávání ani není jasné, kteří politici zasednou v nové radě osmé městské části a budou tento problém řešit.

"

URL| https://www.denik.cz/ekonomika/palmovk...mplex-s-kulturni-pamatkou-20181024.html

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav