Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Historie ukrytá pod náměstím v Bílině už dvakrát prodloužila jeho rekonstrukci

Historie ukrytá pod náměstím v Bílině už dvakrát prodloužila jeho rekonstrukci

29. 10. 2018
zdroj: Týdeník Směr O čem se mluví (pem)
Napsali o nás

Zaujalo nás

Bílina – Srdce města se mělo po kompletním oživení rozbušit už o prázdninách, stále ale není pro nový život jako celek připravené. A to se ještě nekoplo do silnice na křižovatce u kostela, což je poslední pro archeology „atraktivní“ místo. „Je zde obava z dalších nálezů,“ naznačuje místostarostka Zuzana Schwarz Bařtipánová. Zda právě toto místo opět zbrzdí rekonstrukční práce, zjistí dělníci až poté, co bagrista železnou rukou stroje odhrne svrchní povrch. Nebyla by to první průzkumná práce pro archeology. Ty už při rekonstrukci náměstí asistovali během roku dvakrát. U základní umělecké školy mapovaly zděné základy pilířů, které dokazují, že tam kdysi bývalo podloubí.

Další badatelskou práci měli u křižovatky s ulicí Komenského, kde v zemi leželo hodně střepů historických nádob. Obě tyto průzkumné práce stavbu vždy o několik týdnů zbrzdily.

            Zástupci firmy Metrostav, která náměstí opravuje, nechtějí termín dokončení specifikovat. Netroufne si to ani vedení radnice právě s ohledem na možné nálezy pod silnicí u kostela. „Předběžně jsme se bavili o druhé polovině listopadu. Je to ale závislé nejen od archeologických nálezů, ale i od případných klimatických podmínek s přicházejícím podzimem,“ konstatuje Zuzana Schwarz Bařtipánová. Radnice za revitalizaci zaplatí okolo 21 milionů korun.

***

„Rekonstrukce historického středu Bíliny je rozložena do šesti etapových částí. Dokončené jsou z toho tři.“ místostarostka Zuzana Schwarz Bařtipánová

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav