Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Záchranáři se chystají na otevření nejdelšího vlakového tunelu

Záchranáři se chystají na otevření nejdelšího vlakového tunelu

28. 10. 2018
zdroj: Zpravodajství ČTK zak dpr sta
Napsali o nás

Plzeň 29. října (ČTK) - Hasiči, policie a záchranná služba se chystají na otevření nejdelšího železničního tunelu v Česku. První vlaky projedou jižním tubusem tunelu u Plzně 15. listopadu. Kompletní provoz tunelu začne s novým jízdním řádem 9. prosince. Ještě před zahájením provozu se musely se stavbou seznámit složky integrovaného záchranného systému, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Tunel mezi Kyšicemi a okrajem Plzně, který měří 4150 metrů, je součástí modernizace trati z Rokycan do Plzně, která by měla stát téměř sedm miliard korun.

Případný zásah při událostech v tunelu se podle poplachového plánu týká 27 jednotek požární ochrany na obou stranách tunelu. Hasiči před zprovozněním stavby absolvují výcvik i teoretickou přípravu. "Připravují se na varianty takzvané 'teplé nehody', čili požáru v jakékoliv možné formě, a 'studené nehody', což je jakýkoliv typ nehody bez vývinu tepla a kouře," popsal Poncar. Nyní se hasiči seznamují s technologií a uspořádáním bezpečnostních prvků. Už několikrát byli v tunelu na prohlídkách, vyzkoušeli i různou techniku, kterou by v případě zásahu používali. V tunelu jsou kolejnice ve speciálních panelech, což umožní průjezd záchranářům. Po stranách vedou bezpečnostní chodníky, pod nimiž jsou kabely a suchovod pro případ požáru.

Na možnou událost musejí být připravení také záchranáři, kteří mají podle manažera vnějších vztahů Vítězslava Sladkého dostatek lidí i vybavení na zvládnutí případné nehody. "Už s ohledem na realizaci výjimečné stavby byla zřízena výjezdová základna Plzeň - Doubravka, odkud je portál Plzeň dosažitelný během několika minut. Portál Ejpovice lze naopak nejrychleji obsloužit z Rokycan, kde působí tři výjezdové skupiny - jedna lékařská a dvě nelékařské," uvedl Sladký. V nepřetržitém režimu je v Plzni připraven speciální vůz pro události s hromadným postižením osob a další vybavení.

Policisté se věnovali bezpečnému vjezdu a pohybu vozidel, zajištění přístupových cest, řešili také systém komunikace integrovaného záchranného systému a různé varianty dopravních uzávěr a regulace provozu, doplnila policejní mluvčí Martina Korandová.

Limitní cena modernizace trati je 6,8 miliardy korun včetně výkupů pozemků, projektů, náročného archeologického průzkumu i víceprací. Samotná stavba, na níž dá EU 3,5 miliardy Kč, si vyžádá přes pět miliard korun. Ražba jižního tubusu začala u Kyšic v únoru 2015 a skončila před Plzní v červnu 2016. Na severním tubusu začal pracovat razicí štít v září 2016 a skončil tam loni v říjnu.   

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav