Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Malebný kostelík už nestačí. Na Barrandově se postaví komunitní centrum

Malebný kostelík už nestačí. Na Barrandově se postaví komunitní centrum

3. 11. 2018
zdroj: denik.cz Ekonomika Michael Bereň
Napsali o nás

Zasvětit neděli návštěvě kostela? Tradiční zvyk - na některých místech Česka stále dodržovaný - není mezi Pražany úplně obvyklý. Přesto třeba křesťansky založení obyvatelé páté městské části se nevejdou do kostela na Zlíchově. Začne tak stavba svatostánku na Barrandově.

 

"Kostel na místě bývalého Misijního střediska (mezi ulicemi Grussova, Lamačova a Gabinova) bude zasvěcen Kristu Spasiteli a základní kámen ve čtvrtek požehnal pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Projekt komunitního centra začal už v roce 2012. Hlubočepská farnost však v posledních letech pociťuje zvýšený zájem věřících a sídlo u zlíchovského kostela sv. Filipa a Jakuba se postupem času zmenšuje.

"Tento malebný kostelík však kapacitně přestával postačovat potřebám aktivní farnosti vedené páterem Josefem Ptáčkem," píše architekt Pavel Šmelhaus na webových stránkách barrandovského centra.

Archiweb.cz s odkazem na agenturu ČTK napsal, že na stavbu kostela podle projektu z roku 2013 od Ateliéru Žiška (povolení získal až loni) se skládají soukromí dárci a třetinu nákladů uhradí pražské arcibiskupství, které odkoupilo pozemky od Městské části Praha 5 s magistrátem uspořádalo výměnu. Na transparentním účtu je zatím asi 63 milionů korun.

"Je třeba si představit, že k hlubočepskému kostelíku patří celé sídliště Barrandov - čtvrť velikosti okresního města (s cca 30 tisíci obyvateli), kde odpovídající sakrální stavba a komunitní centrum zcela chybí," tvrdí Šmelhaus, který navrhl kostel s kapacitou 220 lidí.

Společenské využití

Jak píše ČTK prostřednictvím Archiwebu, Hhavním účelem je vybudovat sakrální prostor, ale stavba má mít i společenské využití. Interiéru kostela bude dominovat skleněný kříž se sochou Krista Spasitele z běleného lipového dřeva a kruhová kaple se svatostánkem. Po vyschnutí stavby se na kůr instalují nové varhany. Autory liturgických prvků jako jsou oltář, svatostánek či křtitelnice jsou Stanislav Kolíbal a Petr Váňa.

Součástí komunitního centra bude kavárna v přízemí bude obrácená k dětskému hřišti, v suterénu s prosklenou stěnou a výhledem na jih k lese vyroste několik kluboven pro setkávání matek s dětmi, pro aktivity mládeže, skautů nebo seniorů. Společenský sál bude sloužit pro přednášky, komorní koncerty, tanec či jako filmový klub. V suterénu má mít farnost rovněž svou kancelář s bohatou knihovnou.

Generálním dodavatelem církevního projektu je společnost Metrostav. Pro stavební firmu bude platit zákaz práce o nedělích a během církevních a státních svátků.

Zatímco historicky bohaté centrum hlavního města zdobí kostely a i proto se Praze říká "stověžatá", tak na sídlištích v okrajových částech metropole se při budování poplatné komunistickému režimu na chrámy boží moc nemyslelo.

Další kostel na Černém Mostě

Média uvádí, že v Praze byl prvním kostelem postaveným po roce 1989 kostel Neposkvrněného početí Panny Marie ve Strašnicích vysvěcený v roce 1994. Nejmladší v Praze je Komunitní centrum s kostelem Matky Terezy na Jižním Městě, které otevřeli v roce 2007.

Menší zařízení pro kulturní, duchovní a sociální aktivity předtím vzniklo na západě metropole v Nových Butovicích. Podle mluvčího pražského arcibiskupství Stanislava Zemana se léta plánuje kostel a komunitní centrum na východním sídlišti Černý Most, ale v tomto případě nejsou vyřešeny všechny problémy s územní přípravou.

Na Barrandově by se měli dočkat dříve - ideálně v září roku 2020. "Nový kostel a komunitní centrum budou sloužit všem obyvatelům a věříme, že posílí jejich vztah k místu, kde tak rádi žijí," uvedl architekt Šmelhaus.

URL| https://prazsky.denik.cz/zpravy_region...postavi-komunitni-centrum-20181104.html

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav