• Úvod
  • Pro média

Absolventy škol je třeba vychovávat, ne jen vybavit certifikátem

5. 11. 2018
zdroj: Ústecký deník Příloha - Vzdělávání (se)

Společnost Metrostav a.s. založila spolu s partnerskými školami stipendijní program, který má pomoci získávat a vychovávat mladé zaměstnance.

Ústí nad Labem - Stavebnictví v posledních dvou letech prožívá boom. Zakázek je víc, než kolik zvládají firmy realizovat. Hlavním problémem je nedostatek pracovníků ve většině profesí. Otázky, jak vzniklé komplikace řeší, jsme pokládali Ing. Romanu Vildnerovi, oblastnímu řediteli pro Ústecký kraj z divize 8 společnosti Metrostav a.s.:

„Je to důsledek předchozího vyhladovění a s tím spojený odchod lidí ze stavebnictví. Značná část pracovníků si našla místo v různých továrnách a zpátky do našeho oboru se jim už nechce. Současně ně se musíme vyrovnat s tím, že na zakázky je nahlíženo stále podle nejnižší ceny. Investoři předkládají k realizaci projekty, které byly připravované v předchozím období a neodrážejí vývoj cen na trhu.“

* Dnes už nestačí nabírat nové lidi na úřadech práce a prostřednictvím agentur, firmy se vracejí k osvědčené formě výchovy vlastních pracovníků. Je to i váš případ?

Ano. Spolupráce se školami a tedy výchova vlastních zaměstnanců dělnických profesí je v dnešní době nevyhnutelná. Jsem rád, že Metrostav tuto myšlenku podporuje a naplňuje už deset let. Spolupráce je založena na stipendijním programu. Od prvního ročníku, kdy si učně vybereme v tzv. draftu, až po vyučení je naším hlavním cílem připravit budoucí zaměstnance do praxe. Kromě manuálních dovedností si musí zvyknout na pravidla pracovního procesu a hlavně se od druhého ročníku v průběhu dvou let adaptovat v budoucích partách. Učni procházejí odbornými praxemi na našich stavbách a k tomu jim nabízíme možnost brigády. Smluvním žákům vyplácíme stipendium, vybavíme je pracovním oblečením, nářadím a těm, kteří využívají možnosti ubytování v domově mládeže hradíme náklady za ubytování a stravování.

* Váš obor se během posledních 20 let výrazně změnil. Zavedly se nové technologie a postupy, ulehčila se mnohdy těžká práce. Zvýšily se i nároky na vzdělání vašich zaměstnanců. Plní tyto požadavky odborné školy?

Situace není radostná. Je velké množství škol, které nabízejí maturitu a na přijetí studentů jsou aplikována minimální kritéria. Pak se nezřídka objevují případy, kdy žák z gymnázia nezvládá učivo a přechází na učební obor. Ale zpět k otázce. Nároky na vzdělání se jednoznačně zvýšily a třeba SPŠS a SOŠST v Krásném Březně naše požadavky jednoznačně splňuje a to nejen po stránce odborné. Rád bych také zmínil, že docházíme na základní školy, kde poskytujeme komplexní informace nejenom o škole a učebních oborech, ale také o Metrostavu. Je třeba, aby rodiče vnímali volbu učebního oboru pozitivně. Že jejich děti můžou mít do budoucna postaráno o trvalé zaměstnání.

Budoucího tesaře si firma vytipovala už ve škole

Parta stavbařů se v Lounech už několik týdnů pomalu prokousává okrajem Husovy ulice, aby ve výkopu vyměnila vysloužilý kanalizační a vodovodní řad za nový. Už to není jak v minulosti jen o lopatě a krumpáči, v práci jim pomáhá výkonná technika. Potvrzuje mi to mladý stavební dělník Jiří Linkov, který na dálku ovládá mobilní vibrační válec pěchující nový zásyp dokončeného úseku pod komunikací. „Je to taková větší hračka, ale proti jiným vibračním strojům, které člověk musí držet rukama a vibracemi trpí jeho tělo, výborný stroj,“ vysvětluje dvaadvacetiletý stavební dělník. Nebyl proti, abych mu položil několik otázek. Tváříte se spokojeně, nejspíš vás práce baví. Jak jste se k ní dostal? K Metrostavu jsem nastoupil v roce 2015, hned po škole. Firma si mě vybrala už v prvním ročníku učebního oboru, který jsem absolvoval na Střední průmyslové škole stavební a SOŠ stavební a technické v Ústí nad Labem. Půl roku sledovala můj prospěch a chování a asi jsem zapůsobil, když se mnou uzavřela smlouvu a po zbytek studia mi vyplácela stipendium a přispívala na dopravu a stravu. A proč právě tesař? Stavařina mě lákala. Švagr je tesař, a já mu vždy rád pomáhal při stavbě krovů a střech. Po nástupu k Metrostavu jsem stavěl hlavně systémové bednění, což je vlastně taková stavebnice pro dospělé. Na jakých stavbách jste se během uplynulých tří let zapracoval? Nastoupil jsem na Divizi 6. Pod jejím vedením jsem se podílel na stavbě plavebních komor v Týně nad Vltavou a v Praze na stavbách obytných domů na Palmovce a na Rajském vrchu. Později jsem přešel na Divizi 8, kde jsme realizovali rekonstrukci kanalizace a vodovodu v Chomutově, v zimě jsme dokončili výstavbu objektů v Mondi Štětí a v současné době děláme ve zmiňované Husově ulici v Lounech. Pro každého pracujícího člověka je důležité, aby ho práce bavila a byl za ni slušně ohodnocen. Jak je tomu u vás? Jak už jsem uvedl, práce na stavbách mě baví a máme dobrý kolektiv. V Metrostavu se mi líbí, že mám stabilní práci. A pokud jde o ohodnocení, to je velmi slušné, se současným platem rodinu uživím a ještě něco zbyde.