Železniční doprava v Praze se má rozrůst

28. 1. 2019
zdroj: Haló noviny Z ekonomiky

Na nádraží v pražských Vršovicích vznikne při budování nového železničního koridoru čtvrté nástupiště. Potřebné bude především v souvislosti se zavedením nové městské železniční linky, jež povede do Běchovic. Na sklonku minulého týdne o tom informoval náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Nový koridor Hostivař - Vršovice, který se již staví, bude první tuzemskou čtyřkolejnou tratí. Naopak trať vedoucí přes Strašnice i se současnou zastávkou zanikne.

Hlavní město Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) jako investorovi stavby na vybudování nového nástupiště ve Vršovicích finančně přispěje. »Nástupiště je pro nás klíčové k rozvoji nových městských linek, a to převážně linky S61, která bude jezdit z Vršovic do Běchovic,« uvedl Scheinherr. Přestavba ale čeká i zbytek nádraží.

Protože koridor v budoucnu povede novou trasou, dosavadní železnici, jež nyní vede přes Strašnice, chce město ve spolupráci s Prahou 10 využít jako promenádu propojující Strašnice a Hostivař. »Vznikne tam promenáda

o šířce čtyři plus čtyři metry pro pěší a odděleně pro cyklisty a bruslaře,« uvedl náměstek

V rámci budování nového koridoru, které začalo loni v červenci, vzniknou nové zastávky na Zahradním Městě a v Edenu. Soutěž na stavbu za 4,4 miliardy korun vyhrálo sdružení firem Metrostav, Swietelsky Rail CZ a SMP CZ. Tři miliardy korun SŽDC získá z evropských fondů. Nový koridor má být dobudován v roce 2021.

Praha v návaznosti na stavbu plánuje i další rozšíření železniční sítě. Podle schváleného plánu rozvoje zpracovaného organizátorem městské dopravy Ropid vznikne kromě zmíněné linky S61, která pojede přes centrum, také linka S71. Ta bude směřovat rovněž do Běchovic, ovšem centru se vyhne a povede přes Krč a Braník do Radotína. Současně mají vzniknout také nové zastávky Praha-Výtoň, Praha-Depo Hostivař, Praha-Spořilov, Praha-Jiráskova čtvrť, Praha-Jahodnice a Praha-Hostavice.