Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Další prestižní ocenění pro Lávku v Čelákovicích z UHPC

Další prestižní ocenění pro Lávku v Čelákovicích z UHPC

25. 11. 2018
zdroj: Silnice a železnice Zajímavosti u oboru (red)
Napsali o nás

V rámci fib sympozia v australském Melbourne technický náměstek TBG METROSTAV Ing. Robert Coufal, Ph. D. společně s dalšími zástupci realizačního týmu převzal čestné uznání Lávky v Čelákovicích v kategorii inženýrské stavby. Tato ocenění se udělují na kongresu fib a to pouze jedenkrát za 4 roky.

Unikátní lávka v Čelákovicích je první realizovanou stavbu v ČR, kde byl využit beton o velmi vysoké pevnosti a odolnosti – ultravysokohodnotný beton. Tento beton byl vyvinut týmem technologů TBG METROSTAV pod vedením Roberta Coufala.

            Vyrobit takový beton, známý pod mezinárodní zkratkou UHPC (ultra-high performance concrete), je jednou z největších výzev moderní technologie betonu po celém světě. UHPC je beton s pevností v tlaku na válcích vyšší než 150 MPa, vysokou pevností v tahu za ohybu a jeho uvažovaná životnost činí 200 let a více. Tento materiál vyrábí TBG METROSTAV jako transportbeton a to převážně z místních materiálů.

Díky jeho vlastnostem a samozhutnitelné konzistenci je možné z UHPC budovat subtilní lehké konstrukce s výrazně prodlouženou trvanlivostí. Vedle samostatných konstrukcí se využívá pro sanační práce na dopravních stavbách: ochranné tenké vrstvy na standardních konstrukcích vystavených agresivnímu prostředí, např. přímo pojížděné ochranné nabetonávky mostovek, ochranné vrstvy mostních říms, pilířů a dále také pro výrobu členitých tenkostěnných fasádních prvků.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav