• Úvod

UMPRUM má nového rektora, je jím historik umění Jindřich Vybíral

27. 11. 2018
zdroj: echo24.cz

Novým rektorem Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM) se stal vedoucí katedry teorie a dějin umění Jindřich Vybíral. Do funkce nastoupí v roce 2019 po jmenování prezidentem Zemanem. Škola informaci uveřejnila na svém webu. Vybíral ve funkci vystřídá dosavadního rektora profesora a akademického architekta Jindřicha Smetanu, do voleb se přihlásil jako jediný kandidát.

Nový rektor chce pokračovat v projektu nových dílen v ulici Mikulandská v centru Prahy. V budově bývalé základní školy se letos v létě propadla část patra. Po přestavbě, kterou provádí firma Metrostav, se má objekt změnit na technologické a dílenské zázemí pro studenty UMPRUM. „Jindřich Vybíral plánuje navázat na práci svého předchůdce a kromě projektu Mikulandská chce například pokračovat v přípravě programu restaurování užitého umění, zintenzivnit spolupráci s průmyslem a dále podporovat umělecký výzkum. Mimo to by chtěl prohloubit téma internacionalizace, rozšířit mezioborovou spolupráci a zaměřit se na téma společenské odpovědnosti,“ uvedla UMPRUM ve své tiskové zprávě.

Profesor Jindřich Vybíral vystudoval bohemistiku, historii a dějiny umění na univerzitách v Ostravě, Brně a Londýně. Téměř 10 let působil v Národní galerii v Praze, mimo jiné jako vedoucí sbírky architektury. Na UMPRUM pracuje od roku 1996, na přelomu tisíciletí byl prorektorem a od roku 2011 předsedou Akademického senátu. Vybíral je také členem vědecké rady Národní galerie, Národního památkového ústavu a Ostravské univerzity. Angažuje se i ve vědecko-publikační činnosti, například v časopisech Umění a britském Journal of Art Historiography.

Osmapadesátiletý Vybíral se věnuje hlavně dějinám architektury 19. a 20 století a metodologii umění. Publikoval několik knih, naposledy v roce 2015 knihu Leopold Bauer. Heretik moderní architektury.

URL| https://echo24.cz/a/SBiVz/umprum-ma-no...-je-jim-historik-umeni-jindrich-vybiral