Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • ŘSD zahájilo výstavbu D35 v úseku Časy - Ostrov, má stát 3,2 mld.

ŘSD zahájilo výstavbu D35 v úseku Časy - Ostrov, má stát 3,2 mld.

3. 12. 2018
zdroj: blesk.cz
Napsali o nás

Zpět na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes zahájilo stavbu dálnice D35 v úseku Časy - Ostrov. Stavba bude stát 3,232 miliardy korun bez DPH, dokončena by měla být v srpnu 2022. Postaví ji sdružení firem Eurovia, Metrostav a Swietelsky. Úsek bude stavět ve více fázích tak, jak budou předávána stavební povolení, řekl dnes novinářům generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

"Nejdříve jdou technologicky nejnáročnější objekty, to jsou mostní konstrukce. Zároveň chceme, aby se co nejrychleji začaly dělat realizační dokumentace stavby, technologické předpisy a výrobně-technická dokumentace. Na to právě potřebujeme celou zimu," uvedl Kroupa.

Úsek Časy - Ostrov o délce 14,7 kilometru se začne budovat izolovaně, bez napojení na velkou komunikaci. Součástí stavby je také několik křižovatek, z toho dvě mimoúrovňové, mosty, přeložky, protihlukové stěny a úpravy silnic druhé a třetí třídy. Vzniknou též dvě odpočívadla v obou směrech. Nejvýznamnějšími mosty jsou přes vodní toky Zadní Lodrantka, Lodrantka, Točivý potok a Loučná. Dálnice také překlene nadjezdy dvě železniční tratě, a to Praha - Česká Třebová a Chrudim - Borohrádek.

Stavebně je zajímavý most nad železniční tratí, kde je zároveň umístěna stanice Uhersko. Bude mezi obcemi Uhersko a Turov nad Loučnou. Dálnice povede v místě opěr asi 11 metrů nad nynějším terénem tak, aby byla dodržena podjezdná výška železniční tratě. Konstrukci tvoří střední komorový nosník o třech polích s rozpětím 50, 72 a 50 metrů. Aby se omezení provozu na trati co nejvíc zkrátilo, bude konstrukce nosníku otočením nasazena na předem vybudované vzpěry.

Příští rok v březnu by se měla začít stavět i navazující část D35 Opatovice nad Labem - Časy, pokud nevznikne zdržení při výběru dodavatele stavby. Dálnice D35 má být alternativou přetížené dálnice D1 při cestě z Prahy do Ostravy. Podle plánů ŘSD by měly být oba úseky dokončeny současně. Hejtman Pardubického kraje dnes Martin Netolický (ČSSD) vyjádřil obavy, aby se při zpoždění úseku z Opatovic tranzitní doprava nepřelila na menší krajské silnice.

URL| https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-liv...-useku-casy-ostrov-ma-stat-3-2-mld.html

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav