Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Osud Nové Palmovky zůstává nejasný

12. 12. 2018
zdroj: Právo Praha - střední Čechy Lucie Fialová
Napsali o nás

Metrostav vypověděl smlouvu na dokončení rozestavěného centra Nová Palmovka, kterou podepsal s Prahou 8 na podzim před osmi lety.

Důvodem pro předčasné ukončení je nevypracování znaleckých posudků pro tzv. přípravné práce, které měly být hotové do konce letošního října.

            Právu to potvrdil mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha. Obec podle něj měla udělat pasportizaci budovy, tzv. stanovit, do jaké míry je poškozená, v jakém stavu se nachází. „Nestihli to, proto jsme odstoupili,“ konstatoval. Metrostav předpokládá, že se nedokončený objekt, kde podle původních plánů měla sídlit radnice osmé části, obchody a služby, později se přidalo sídlo záchranky, nachází ve špatném stavu.

            Staveniště je opuštěné přibližně čtyři roky. Minulé vedení radnice po volbách v roce 2014 zpochybnilo vlastnictví domu a objekt se stal předmětem soudních sporů mezi Prahou 8, magistrátem a Metrostavem. Nakonec se strany dohodly, že jej dostaví Praha 8, na což od města dostane 600 milionů korun.

„Každý další zásah by byl drahý, narazili bychom na zákon o veřejných zakázkách,“ konstatoval Kostiha s tím, že firma na základě samostatné smlouvy s osmou částí nadále projektuje úpravy budovy pro záchrannou službu.

            „Nové koalici, která nás možná ani nechce, to my nevíme, tak necháváme čistý stůl,“ komentuje výpověď Kostiha.

Radní považuje výpověď za neoprávněnou

Nové vedení Prahy 8 tvrdí, že budoucnost budovy aktivně řeší. Svoji reakci na výpověď zveřejnilo na webu městské části včera, až poté, co se na nové skutečnosti v úterý dotázalo Právo. Výpověď má přitom datum 19. listopadu.

            „Vypovězení smlouvy je pro nás více než nemilým překvapením. Rozmotat všechny peripetie kolem bude skutečně obrovský úkol, ale uděláme pro to maximum,“ komentuje situaci starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).

            Radní Tomáš Slabihoudek (TOP 09 a STAN), v jehož kompetenci je obecní majetek, řekl, že obec výpověď považuje za neoprávněnou.

            Bojí se, že nastalá situace může znamenat prodloužení a také prodražení stavby centra Nové Palmovky.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav