Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Dostaví se Nová Palmovka? Metrostav vypověděl smlouvu, radnice chce jednat

Dostaví se Nová Palmovka? Metrostav vypověděl smlouvu, radnice chce jednat

14. 12. 2018
zdroj: Pražský deník Praha - Z městských částí MICHAEL BEREŇ
Napsali o nás

Centrum Nová Palmovka, kde by měla sídlit radnice Prahy 8 a pražská záchranka, provází už čtvrté volební období mnoho zmatků a sporů.

Metrostav letos v listopadu vypověděl smlouvu o výstavbě, kterou developer s městskou částí podepsal už v roce 2010.

Smlouvu firma vypověděla podle webu Prahy 8 ještě minulému vedení městské části, a to kvůli chybějícím znaleckým posudkům.

            Již na jaře 2015 však radnice pod vedením sociálně demokratického starosty Romana Petruse projekt pozastavila. Tehdejší vedení „osmičky“ Metrostavu nezaplatilo faktury ve výši zhruba 240 milionů korun. Dluhy se pak kumulovaly. Radní v čele s Petrusem tvrdili, že smlouva je neplatná, protože pozemky nepatří městské části, ale jsou ve vlastnictví města.

Výstavbu tak zmařily vleklé soudní spory a následné narovnávání. Politici se také přeli, jestli má být součástí centra jen radnice bez obchodů a restaurací. Pak se do projektu přidalo i sídlo zdravotnické záchranné služby, které si přál magistrát.

BETONOVÉ MONSTRUM NA PALMOVCE

Jenže mezitím se práce zastavily a stojí pořád. Nová Palmovka neroste, je z ní betonové monstrum. Do základů prší, Metrostav musel na vlastní náklady stavbu chránit proti zlodějům kovů. Po letošních komunálních volbách byl po složitém vyjednávání zvolen starostou Ondřej Gros (ODS), změnila se vládnoucí garnitura. Metrostav kvůli chybějícím znaleckým posudkům pár dní před zvolením nového vedení od smlouvy předčasně odstoupil.

            „Je to pro nás více než nemilým překvapením. Je skutečně neuvěřitelné, do jakého stadia se celý projekt v minulém volebním období dostal. Rozmotat všechny peripetie kolem bude skutečně obrovský úkol, ale uděláme pro to maximum,“ zareagoval starosta Gros na webových stránkách Prahy 8 s tím, že radnice považuje výpověď za neoprávněnou a chce s Metrostavem dál jednat. Radní Tomáš Slabihoudek (TOP 09 a STAN), v jehož kompetenci je majetek městské části, se v této souvislosti obává, že stávající situace může znamenat prodloužení a prodražení stavby.

METROSTAV: NADÁLE JSME VSTŘÍCNÍ

Podle informací Pražského deníku by mohly nutné opravy nečinné stavby skutečně projekt prodražit, developer by tak nejspíš nesplnil podmínky dané zákonem o veřejných zakázkách.

            „Nové koalici dáváme prostor k novému zadání veřejné zakázky na dostavbu budovy a přípravu provozu záchranné služby. V technických záležitostech předání rozestavěné budovy stále poskytujeme městské části Praha 8 maximální možnou vstřícnost, součinnost a profesionalitu,“ napsal ve vyjádření pro média mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha .

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav