Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Statika budovy jablonecké školy je narušená

24. 1. 2019
zdroj: rávo Severovýchodní Čechy Ludmila Žlábková
Napsali o nás

Liberecký kraj řeší problém s objektem Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou. Budova prochází rekonstrukcí, během níž se ukázalo, že zejména statika konstrukcí je v mnohem horším stavu, než byl původní předpoklad.

            Loni v listopadu dokonce došlo ke zřícení zdi v 1. a 2. patře. V souvislosti s tím pak byla kvůli bezpečnosti uzavřena pro dopravu přilehlá Podhorská ulice, součást I/14.

            Jak uvedla ČTK, podle odbornice na statiku Hany Gattermayerové byly příčinou havárie zřejmě špatně odvedené práce na úpravách v budově v 80. letech minulého století. Nezavinil ji tedy stávající dodavatel stavby, o slabinách budovy podle ní nemohl vědět, vše skrývaly omítky.

Hejtmanství proto nyní nechává zpracovat finanční analýzu dalšího postupu rekonstrukce školy. V podstatě jdou dvě možnosti. Jednou z variant je sanace a zpevnění za 97 milionů korun bez DPH, druhou demolice a nová výstavba budovy za zhruba 188 milionů korun bez DPH.

            „Ovšem budova z roku 1872 je kulturní památkou,“ upozornil hejtman Martin Půta (SLK). Přednost proto podle něj dostane zřejmě sanace a dokončení plánovaného vzdělávacího centra, byť to bude dražší, než se původně počítalo. Velkou část by měla uhradit dotace EU. Ať už kraj zvolí jakoukoli variantu, musí objekt nejprve zabezpečit, nejlépe ocelovou konstrukcí. Kvůli tomu od začátku ledna jedná s firmou Metrostav.

            „Je důležité zabezpečit budovu tak, aby se nezřítila. Oslovili jsme proto společnost Metrostav, která má zkušenosti s podobnými haváriemi na stavbách, aby v co možná nejkratším čase našla řešení, jakým způsobem lze stavbu zajistit a odstranit následky havárie, aniž by byl jejich postup v rozporu s bezpečnostními předpisy,“ vysvětlil náměstek Petr Tulpa (SLK). Cena za projekt zabezpečovacích prací činí přes 412 tisíc korun bez DPH.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav