Silnice mezi sídlišti

20. 12. 2018
zdroj: Mladá fronta DNES Rok v našem kraji - příloha Lukáš Marek

Čtvrt století čekání je u konce. Řidičům se otevřela silnice, která v Českých Budějovicích spojuje dvě největší sídliště Máj a Vltavu.

Dodavatelem byla společnost Metrostav a celkové náklady činily téměř 117,2 milionu korun. Vozovku včetně přidružených staveb dokončila za 400 dní. „Jihočeský kraj uhradil 62 milionů korun, druhou část město České Budějovice,“ upřesnil náměstek hejtmanky Josef Knot.

Důležitou informací je, že komunikace je k dispozici 24 hodin denně. Ještě v průběhu stavby si řidiči všimli, že je na jejím začátku značka, která měla zakazovat provoz po spojce mezi 22. a 6. hodinou ranní. Vše souviselo s vydáním stavebního povolení. „Nakonec se bude opravdu jezdit celý den. Komunikace bude ve zkušebním provozu po dobu jednoho roku a věřím, že i po něm to tak zůstane,“ doplnil Knot.

Náměstek primátora František Konečný navázal s tím, že se podařilo zprovoznit jednu z pěti dopravně nejdůležitějších silnic pro krajské město. „O propojce se poprvé oficiálně mluvilo už na začátku 90. let minulého století, takže to bylo skutečně dlouhé čekání,“ podotkl Konečný.

Podél silnice jsou připravené také sloupy pro trolejové vedení, ale náměstek sdělil, že se tam zatím s provozem trolejbusů nepočítá. Silnice má také několik odbočení, která jsou prozatím zaslepená. „To jsou nájezdy připravené pro budoucí zástavbu. Uvažujeme zde například o startovacích bytech, mohl by tu stát vodní svět. Více řekne i studie, kterou necháváme zpracovávat,“ dodal Konečný.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Čechy