Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • V Praze se prodávají stále dražší byty. Metr stojí už 112 tisíc korun

V Praze se prodávají stále dražší byty. Metr stojí už 112 tisíc korun

8. 1. 2019
zdroj: Hospodářské noviny Reality Martina Marečková
Napsali o nás

Prosinec bývá tradičně chudší z pohledu počtu bytů, které developeři zařazují do prodeje, a ani poslední měsíc minulého roku se tomuto trendu nevymyká. Nabídku pražských novostaveb rozšířilo osm bytových projektů, kde mohli zájemci vybírat ze 185 bytů. Ukazuje to analýza portálu Cenovámapa.org, kterou mají HN k dispozici.

            Méně novostaveb šlo do prodeje v hlavním městě vloni už jen v červenci. A byty čerstvě uvedené na trh vycházejí na metr čtvereční v průměru opět dráže než ty, ze kterých mohli lidé vybírat v předchozích měsících posledního čtvrtletí.

            Celkově developeři loni v Praze podle prvních odhadů prodali 4900 nových bytů, o 11 procent méně než o rok dříve.

Zdání klame

Konečné ceny bytů uvedených na trh v prosinci působí – vzhledem k dnešním vysokým cenám – na první pohled jako poměrně nízké s průměrnými 5,2 milionu korun. „Tento statistický klam je způsobený faktem, že 85 procent nových bytů jsou byty v kategorii 1+ a 2+. Skutečností je, že prosinec na trh přinesl spíše malý drahý průměr,“ komentoval František Brož, analytik portálu Cenovámapa.org.

            Cena za metr čtvereční u prosincových bytů už přesáhla 112 tisíc korun. Průměrná cena dříve uvedených novostaveb na trhu přitom vychází na 106 511 korun za metr čtvereční.

            Ještě o loňských letních prázdninách developeři přistoupili ke zlevnění bytů v pražských rezidenčních projektech. Odborníci si to tehdy vysvětlovali jejich obavou z razantního propadu prodejů v souvislosti s dalším omezením hypoték, které začalo platit v říjnu. V září a říjnu šli developeři s cenami opět nahoru.

            Nejvíce bytů, které šly do prodeje v prosinci, je v projektech v Praze 10, Praze 3 a Praze 9. Nejčastěji jde o jednopokojové byty.

            Z větších projektů, které jsou v prodeji teprve krátce, stojí za zmínku Byty Na Vackově společnosti Metrostav Development. Ta pokračuje ve výstavbě domů podél ulice Malešická na Žižkově. Dokončené mají být koncem příštího roku a lidé se do nich budou moct stěhovat v roce 2021.

            Metrostav Development postavil první domy v lokalitě Na Vackově v roce 2012, dnes je tam dokončeno přes pět set bytů. Předchozí etapy získaly několik ocenění odborné veřejnosti.

            Poblíž zmíněného projektu staví velký bytový areál také developer AFI. Jeho projekt Tulipa Třebešín bude po dokončení na přelomu let 2020 a 2021 zahrnovat na 750 bytů. V sousedství plánovaných domů se nachází areál bývalého Nákladového nádraží Žižkov. Také v tomto území připravují investoři převážně bytovou zástavbu.

            Ostatní projekty uvedené do prodeje v prosinci jsou většinou rekonstrukce starších domů v Nuslích, ve Vršovicích nebo na Vinohradech. V Modřanech je nově na prodej také devatenáct rodinných domů.

Drahých bytů je dost, zájemců míň

Podle portálu Cenovámapa.org dali loni developeři v Praze do prodeje celkem 5796 bytů, téměř o 14 procent více než před rokem.

            Podle firmy Deloitte je nejdražším pražským obvodem Praha 1, kde průměrná nabídková cena přesahuje 196 tisíc korun za metr čtvereční. Naopak nejlevnější novostavby byly v říjnu k dostání v Praze 4, kde bylo možné pořídit byt v průměru za 89 100 korun za metr čtvereční.

            Nabídka novostaveb v hlavním městě roste, stejně jako jejich průměrná cena. Od července došlo k výraznému propadu prodejů, neboť pro velkou část lidí jsou už současné ceny příliš vysoké. Financování bydlení komplikuje také to, že hypotéky jsou po říjnovém zpřísnění podmínek Českou národní bankou dostupné pro menší okruh zájemců.

            Největší rezidenční developer Central Group očekává pokles prodejů novostaveb také v letošním roce a předpokládá další růst jejich cen mírným, přibližně pětiprocentním tempem. S růstem cen bytů počítá rovněž developer Ekospol.

Skutečností je, že prosinec na trh přinesl spíše malý drahý průměr. František Brož analytik portálu Cenovámapa.org

5796 bytů dali v roce 2018 developeři do prodeje v pražských projektech.

243 bytů O tolik se v prosinci rozšířila nabídka nových bytů v Praze.

112 513 korun je průměrná cena metru čtverečního u bytů, které v prosinci developeři zařadili v Praze do prodeje.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav