Louny opraví dva mosty i silnice

10. 1. 2019
zdroj: Mladá fronta DNES Severní Čechy Miroslava Strnadová

V letošním rozpočtu Loun není započítána stavba nové plavecké haly za 265 milionů, která už začala. Radnice na ni ušetřila 70 milionů, zbytek pokryje z úvěru. Opozici vadí, že hala v rozpočtu nefiguruje, přehled výdajů a příjmů tak není objektivní.

LOUNY S „papírově“ vyrovnaným rozpočtem ve výši 459 milionů korun v letošním roce hospodaří město Louny. Na investice půjde téměř 93 milionů korun, v plánu je dokončení modernizace domova pro seniory, dva nové mosty, rekonstrukce bytového domu a opravy chodníků a silnic.

Problematická plavecká halaOpoziční ČSSD vadí, že do plánu investic není zařazena výstavba nové plavecké haly, která začala loni na podzim a vyjde téměř na 265 milionů korun, staví ji firma Metrostav. Reálně tak budou výdaje města mnohem vyšší, než předkládá schválený dokument. Jde přitom o historicky největší městskou investici, která představuje zhruba 70 procent skutečných příjmů města.

„Pro rozpočet jsme nemohli hlasovat, protože není vyjasněno financování. Schválený rozpočet tak neukazuje objektivní přehled o příjmech a výdajích, skutečná podoba bude zkreslena,“ poukázal sociální demokrat Pavel Csonka.

Nezapočítáním více než čtvrtmiliardového výdaje do provozního rozpočtu nechtělo vedení města omezit seznam investic. „Dosud město hospodařilo s přebytky a není zatíženo žádným dluhem. Díky tomu mohl být rozpočet sestaven jako vyrovnaný. Nechtěli jsme, aby jedna investice omezila další plánované opravy,“ uvedl starosta Pavel Janda (Pro lepší Louny)

Peníze z úspor radnice ukládá do zvláštního fondu na výstavbu plavecké haly, v současné době je v něm kolem 70 milionů korun. Vedení města si je vědomo, že i tak bude muset sáhnout po úvěru.

„O jak vysokou částku půjde, budeme vědět z analýzy, která se nyní dokončuje. Ovšem vzhledem k tomu, že dosud jsme hospodařili bez zadlužení, očekávám, že to bude snazší rozhodnutí, než kdybychom spláceli ještě jiný dluh,“ dodal Janda. Plavecká hala má stát na jaře roku 2020.

Řádně je v rozpočtu počítáno s rekonstrukcí dvojice mostů nad železniční tratí v ulici Říční. Náklady jsou 34,3 milionu a vše bude uhrazeno z dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Město tak stavbu zainvestuje a pak se mu celá částka vrátí zpět. Dalších 2,5 milionu korun bude stát oprava chodníků po obou stranách komunikace. Stavební práce začnou v únoru a značně zkomplikují život nejen řidičům, ale i podnikům, které mají v této lokalitě svůj provoz. Úplná uzavírka komunikace potrvá devět měsíců.

Chladicí zařízení pro zimní stadion

V letošním roce skončí obnova vnitřního vybavení domova pro seniory U Pramene. První tři etapy proběhly v letech 2017 a 2018. Na letošní, čtvrtou etapu je v rozpočtu přichystáno 11 milionů korun. Projekt zahrnuje stavební úpravy pokojů včetně pořízení nového vybavení. Deset milionů korun je přichystáno na modernizaci chladicího zařízení na městském zimním stadionu.

Na opravy chodníků a komunikací město vyčlenilo celkem 9,5 milionu korun. Pokračuje také oprava dvou bytových vchodů v bloku zvaném „osmidomy“ v Husově ulici. V rozpočtu je na to vyčleněno celkem 14,4 milionu korun.

Letošní rozpočet je velkorysejší než v předchozích letech díky vyšším příjmům, oproti loňskému roku jsou navýšené téměř o 44 milionů korun. Nárůst tvoří takzvané daňové příjmy, tedy částí daní vybraných státem a ostatními místními poplatky, letos je plánovaná částka 329 milionů korun. Loni to bylo 308 milionů korun.

„I letos předpokládáme vyšší výběr daní díky zvyšujícím se mzdám, nízké nezaměstnanosti a vyšší spotřebě domácností. Dalším důvodem je vyšší podíl na rozpočtovém určení daní. Ale v dalších letech to bude již střídmější,“ sdělila ekonomka města Romana Krameriusová.

***

„I letos předpokládáme vyšší výběr daní díky zvyšujícím se mzdám či nízké nezaměstnanosti.“ R. Krameriusová, ekonomka města

milionů korun mají být příjmy i výdaje Loun. V rozpočtu ale není plavecká hala.

milionů korun je přichystáno na dokončení modernizace domova pro seniory.