Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Narušenou školu chtějí zachránit

10. 1. 2019
zdroj: Mladá fronta DNES Kraj Liberecký (mt)
Napsali o nás

JABLONEC NAD NISOU Kraj chce zachránit před demolicí budovu Střední školy řemesel a služeb v Jablonci. V prosinci se tady při rekonstrukci zřítila část zdi v prvním a druhém patře a památkově chráněný dům je staticky narušený. Zavřena je kvůli tomu i část frekventované Podhorské ulice. Záchrana školy je podle prvních finančních odhadů výrazně levnější než kdyby šla k zemi. Náklady na její sanaci a zpevnění se odhadují na 97 milionů korun bez DPH. Demolice a výstavba nové budovy by vyšly téměř na dvojnásobek.

            Náměstek hejtmana Petr Tulpa ovšem říká, že ve hře jsou stále obě varianty - záchrana i demolice. „Obě varianty jsou finančně velice náročné, ale pro nás je teď prioritou zabezpečit budovu tak, aby se nezřítila. Máme zpracovanou finanční analýzu a oslovili jsme už firmu Metrostav, která má zkušenosti s podobnými haváriemi na stavbách. Zřejmě by šlo o zajištění čelní strany budovy, aby nespadla do ulice,“ vysvětlil Tulpa s tím, že finální rozhodnutí přijde v dalších týdnech.

            Situaci však ještě komplikuje sněhová kalamita v Jablonci. Mokrý sníh zatížil střechu školy, ale na ní nikdo z důvodu bezpečnosti zatím nesmí. „Budova je navíc památkově chráněná, takže to zpevnění by se muselo stejně udělat, i kdyby se nakonec rozhodlo o demolici a předpokládám, že památkáři by školu jen tak zbourat nenechali. Napadl sníh, takže nemáme příliš dlouhý čas na rozhodování. Budova je hodně zatížená,“ doplnil hejtman Martin Půta.

            Dodal, že by rád, aby se ulice otevřela na začátku jara. „Půjde však zřejmě asi jen o jednosměrné otevření směrem od Tanvaldu do centra města,“ doplnil ho Petr Tulpa.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav