Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Na nádraží Vršovice vznikne čtvrté nástupiště

30. 1. 2019
zdroj: nasregion.cz
Napsali o nás

Na nádraží v pražských Vršovicích vznikne při budování nového železničního koridoru čtvrté nástupiště. Je nutné pro zavedení nové městské železniční linky do Běchovic, řekl náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Nový koridor bude první tuzemskou čtyřkolejnou tratí a budou na něm dvě nové zastávky. Naopak trať ve Strašnicích i se zastávkou zanikne, namísto ní má vzniknout promenáda.

Hlavní město Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) jako investorovi stavby na vybudování nového nástupiště ve Vršovicích přispěje. „Nástupiště je pro nás klíčové k rozvoji nových městských linek, a to převážně linky S61, která bude jezdit z Vršovic do Běchovic,“ uvedl Scheinherr. Přestavba čeká i zbytek nádraží.

Nový koridor povede jinou trasou než stávající trasa přes Strašnice, která zanikne. Bývalou železnici chce město ve spolupráci s Prahou 10 využít jako promenádu propojující Strašnice a Hostivař. „Vznikne tam promenáda o šířce čtyři plus čtyři metry pro pěší a odděleně pro cyklisty a bruslaře,“ uvedl náměstek.

 V rámci budování nového koridoru, které začalo loni v červenci, vzniknou nové zastávky na Zahradním Městě a v Edenu. Soutěž na stavbu za 4,4 miliardy korun vyhrálo sdružení firem Metrostav, Swietelsky Rail CZ a SMP CZ. Tři miliardy korun SŽDC získá z evropských fondů. Hotovo má být v roce 2021.

Praha v návaznosti na stavbu plánuje rozšíření železniční sítě. Podle schváleného plánu rozvoje zpracovaného organizátorem městské dopravy Ropid vznikne kromě zmíněné linky S61, které pojede přes centrum, také linka S71. Ta povede rovněž do Běchovic, ovšem centru se vyhne a pojede přes Krč a Braník do Radotína. Vzniknout mají také nové zastávky Praha-Výtoň, Praha-Depo Hostivař, Praha-Spořilov, Praha-Jiráskova čtvrť, Praha-Jahodnice a Praha-Hostavice.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav