Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Začne přeložka nejdelšího potrubí

6. 3. 2019
zdroj: iuhli.cz
Napsali o nás

„ Společnost Synthos má na duben naplánovanou odstávku dálkovodu a během ní se přepojení přeložky ve Slatinicích musí stihnout.

Samotné přepojení je záležitostí jednoho až dvou dnů, podstatně delší čas zabere náročná technická, bezpečnostní i organizační příprava, jež tomu předchází. Jde o první a současně o nejdelší z přeložek v celém Hořanském koridoru. Potrubí dosahuje délky téměř pěti kilometrů, chybí mu k tomu pouhých 23 metrů,“ uvedl Vít Tůma, ředitel projektu výstavby inženýrských sítí Hořanského koridoru.

Součástí této akce, kterou zajišťuje Metrostav, je také čištění a inertizace celého potrubí v úseku z Litvínova až do chemičky v Kralupech nad Vltavou. Po etylbenzenovodu čeká na přeložku i potrubní zásobování zemním plynem pro město Most v délce více než čtyři kilometry. Ve druhé polovině roku dojde na přeložky produktovodů společnosti Čepro (dálkovody D101 a D102) a ještě letos by se měly stihnout také přeložky datových a optických kabelů, které s těmito produktovody souvisejí a jsou pro ně životně důležité.

Přeložky dalších produktovodů budou následovat v roce 2020 a následně proběhnou přeložky tří linek velmi vysokého napětí společnosti ČEZ Distribuce. „ Velmi nám při terénních pracích, zejména při odtěžování terénu po likvidaci horkovodu v oblasti bývalých Hořan, pomáhala společnost DTS Vrbenský. Úsek odvodnění Severní energetické zajišťoval speciické činnosti, které se v tomto území vyskytly. Coal Services poskytuje po celou dobu výstavby pomocnou mechanizaci a také pomáhá při výstavbě s tolik ceněnými zkušenostmi z tohoto území. Veškeré práce přitom probíhají v koordinaci s přípravou výroby Vršanské uhelné, protože součinnost je nezbytná,“ doplnil Tůma.

S přípravou území pro přeložky inženýrských sítí se začalo v roce 2015, kompletně by všechny produktovody měly být přesunuty na nové místo v roce 2021. V nejvzdálenějším místě se posunou o více než kilometr. Přeložky umožní pokračování těžby v lomu Vršany v následujících desetiletích.

Přeložky umožní pokračování těžby v lomu Vršany v následujících desetiletích.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav