Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Praha podpoří novou městskou linku

9. 9. 2019
zdroj: Právo
Napsali o nás

Ulehčit automobilové dopravě v hlavním městě by měla i nová městská linka S61, která by měla vzniknout po dokončení rekonstrukce železniční trati mezi Vršovicemi a Hostivaří.

Pražští radní na svém včerejším jednání schválili dotaci ve výši 12,5 milionu korun na zpracování projektové dokumentace tří nových železničních zastávek výše zmiňované linky S61 ze Smíchova přes Vršovice do Běchovic.

„Železniční doprava v Praze má velký potenciál. Linka S61 výrazně zrychlí stávající spojení a nabídne také řidičům možnost přesednout na okraji Prahy na vlak a za pár minut se dostat do centra. Z Běchovic do centra nová linka povede přes Malešice a Zahradní Město do Vršovic a dále na Smíchov. Z linky budou moci cestující přestoupit na dvě zastávky metra, Depo Hostivař a Smíchovské nádraží,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Projektovou dokumentaci na výstavbu zastávek Praha–Hostavice, Praha–Jahodnice a Praha–Jiráskova čtvrť by do konce dubna příštího roku měla připravit městská část Praha 14. O zastávce Depo Hostivař bude Scheinherr ještě jednat s městskou částí Praha 10.

Linka S61, jejíž zavedení schválili radní na začátku roku, by měla jezdit v třicetiminutových intervalech. Už dříve radní podpořili také vybudování čtvrtého nástupiště na nádraží Vršovice, jehož výstavba právě probíhá.

Poprvé cestující budou moci do vlaku z nového perónu nastoupit pravděpodobně už na konci letošního roku.

Budování nového koridoru na nádraží v pražských Vršovicích začalo vloni v červenci. Kompletně hotovo by mělo být příští rok. Jak na konci srpna uvedl Ladislav Šabach ze společnosti Metrostav, práce pokračují podle plánu.

Podle ČTK by pak první část měla být hotová už letos v listopadu, kdy bude otevřen průchod ze stanice Praha–Vršovice k Bartoškově ulici. Nádraží tak nově bude propojeno s náměstím Bratří Synků v Nuslích. Zprovozněna by měla rovněž být i část třetího nástupiště a také zmiňované čtvrté, které nebylo součástí původního projektu. Po dokončení stavby zde vznikne první čtyřkolejová trať u nás. Nádraží Vršovice bude bezbariérové a dále vzniknou i další dvě nové zastávky, Praha–Eden a Praha–Zahradní Město.

Na mostě přes Průběžnou ulici vyroste nový terminál MHD s čekárnou a odbavovacími prostory, železniční dopravu s tramvajemi spojí eskalátory a výtahy.

Linka zrychlí stávající spojení a nabídne řidičům možnost přesednout na okraji Prahy na vlak.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav