Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Metrostav Development prodal pražské kanceláře za 80 milionů eur

Metrostav Development prodal pražské kanceláře za 80 milionů eur

9. 7. 2019
zdroj: Hospodářské noviny
Napsali o nás
Developer Metrostav Development prodal komplex tří kancelářských budov Palmovka Open Park. Téměř za 80 milionů eur (přes dvě miliardy korun) je získal německý realitní investor Immofinanz. Administrativní budovy se nacházejí u stanice metra Palmovka v Praze 8. Jejich součástí je i památkově chráněná budova bývalé strojírenské firmy Horák a Hlava, již developer revitalizoval. Komplex nabízí k pronájmu 25 tisíc metrů čtverečních, převážně jde o kancelářské plochy. Ty jsou až asi na 1500 metrů čtverečních obsazené.

Změny územního plánu v Brně mají část parcel odblokovat pro výstavbu.

Kancelář městského architekta odevzdala Odboru územního plánování a rozvoje města Brna návrh na 150 změn v územním plánu. Mají přinést nové stavební pozemky pro rodinné domy nebo umožnit proměnu nevyužívaných průmyslových areálů na obytné čtvrti. Jihomoravská metropole se stejně jako Praha potýká s neúměrným růstem cen bydlení a nedostatek stavebních parcel k němu významně přispívá. Brno má jeden z nejstarších územních plánů v Česku, platí už více než 25 let. Jeho poslední aktualizace se uskutečnila před deseti lety, a dokument tak neodráží současné potřeby. Město plánuje na podzim veřejné projednání změn, ty konečné chce vydat v polovině roku 2020.

Mladí Češi sní o vlastním bydlení, třetina z nich však žije s rodiči.

Asi třetina mladých Čechů sdílí byt s rodiči a jen 27 procent žije v pronájmu samostatně nebo s partnerem.

Ukázal to celostátní výzkum společnosti Residomo – největšího poskytovatele nájemního bydlení v Česku – a agentury Stem/Mark. Do jejich on-line šetření se zapojilo více než tisíc lidí od 18 do 30 let. Spolubydlení je levnější, a proto jako důvod pro osamostatnění uvádějí mladí Češi stálý partnerský vztah nebo založení rodiny. Podobně jako jejich rodiče sní o vlastním bytě či domu. Každý druhý dotázaný se nechce vázat hypotékou.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav