Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Oprava Císařských lázní začíná

15. 12. 2019
zdroj: Mladá fronta DNES
Napsali o nás

Premiér Andrej Babiš ocenil při slavnostním zahájení snahu hejtmanky Jany Mračkové Vildumetzové o záchranu památky.

Dvacet let. Tak dlouho se snažil Karlovarský kraj i samotné Karlovy Vary opravit Císařské lázně, jeden ze symbolů karlovarského lázeňství. Revitalizace oficiálně začíná. Bude trvat 42 měsíců a přijde na 828,8 milionu korun. Potom nabídne návštěvníkům multifunkční sál, několik muzejních expozic, kavárnu, čítárnu či badatelnu. Místo zde možná najde i Karlovarský symfonický orchestr (KSO).

„Dlouhá léta se nikomu z našich předchůdců nepodařilo s přestavbou alespoň začít. Mám proto obrovskou radost, že jsme nyní tak blízko záchraně této památky,” uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová při slavnostním zahájení revitalizace, které se uskutečnilo v Zanderově sálu Císařských lázní.

V minulosti se totiž nikomu nepodařilo překonat dvě největší překážky. Získat souhlas památkářů a peníze na nutnou opravu. Podle hejtmanky Císařské lázně navštívili v minulosti všichni ministři kultury, ale peníze se přesto získat nepovedlo. Zlom podle ní přišel až v roce 2015, kdy Andrej Babiš jako ministr financí přislíbil 100 milionů na opravu. „A pak se vždycky ptal, kdy bude hotová dálnice D6 a kdy začnou opravy Císařských lázní,“ dodala hejtmanka s úsměvem.

„Je to urputná žena,“ prohlásil o hejtmance předseda vlády Andrej Babiš. „Celý projekt se dal do pohybu s příchodem paní hejtmanky a podařilo se nám najít finance. Stát dá 400 milionů, město přidá 100 milionů a přispěje také Karlovarský kraj. Císařské lázně jsou jedinečnou památkou v rámci střední Evropy a je škoda, že jsme toto nerealizovali už dávno,“ řekl Babiš.

Zároveň všem přítomným oznámil tři termíny. „1. června 2021 otevřeme zrekonstruovaný bazén hotelu Thermal, v červnu 2023 Císařské lázně a v roce 2026 bude hotová dálnice D6.“

Pokud jde o samotné Císařské lázně tak jejich kompletní opravu včetně rozsáhlých restaurátorských prací bude provádět společenství firem pod názvem Společnost Císařské lázně – Geosan Group – Metrostav. Ta v soutěži nabídla nejnižší cenu 828,8 milionu korun. V ceně má být promítnutá i případná inflace. „Ateliér Fellner a Helmer, jehož dílem Císařské lázně jsou, byl známý tím, že prosazoval kooperaci, týmovou práci nebo dodržování termínů. Tyto hodnoty s nimi chceme v případě revitalizace Císařských lázní sdílet,“ řekl Miloš Dubský ze společnosti Geosan Group při slavnostním přebírání stavby.

Stav budovy si vyžádá mimo jiné sanaci spodní části objektu, kudy vzlíná vlhkost do svislých konstrukcí. Opravovat se budou dřevěné prvky v interiérech, omítky, pilastry a kamenné sloupy na fasádě, výměna čeká střešní krytinu.

„Zanderův sál bude sloužit k reprezentativním účelům, v dalším multifunkčním sále se budou konat koncerty nebo výstavy,“ poznamenala hejtmanka. Bývalé koupelny se pak vrátí ke svým původním, tedy léčebným účelům.

Karlovarský kraj získal na opravu 250 milionů korun od státu, dalších 150 milionů pak přislíbilo ministerstvo financí. Informaci o příslibu potvrdila přímo v Císařských lázních i ministryně financí Alena Schillerová. „Stát dá 45,5 procenta. Chceme, aby se do Karlových Varů vrátily zlaté časy lázeňství,“ poznamenala ministryně financí.

Částkou 100 milionů korun přispěje kraji také samotné město Karlovy Vary. Pokud se městu ještě podaří získat souhlas od památkářů a potřebné peníze, vzniknout by měl i koncertní sál pro KSO.

„Císařské lázně jsou národní kulturní památkou nejen evropského významu. Jednání o jejich opravě v posledních pěti letech byla velmi intenzivní,“ poznamenala Naděžda Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu. V minulosti byl podle ní problém, že chystané projekty na obnovu budovy nevnímaly její hodnoty. To se podle ní v poslední době ale změnilo.

Opravená památka navíc přispěje k dobré pověsti Karlových Varů v případě, že se podaří dotáhnout do konce zápis evropských lázeňských měst do seznamu UNESCO. O ten kromě Karlových Varů usilují také Mariánské a Františkovy Lázně.

Císařské lázně jsou novorenesanční reprezentativní lázeňská budova, která je národní kulturní památkou. Za jejich podobou stojí ateliér Fellner a Helmer. Do provozu byly uvedeny 5. května 1895.

Je zajímavé, že císařskou koupelnu sám císař František Josef I. nepoužíval, využíval koupelnu v sousedním Grandhotelu Pupp. Koupelnu ale využívali například vítězové cyklistického Závodu míru. Císařské koupelně hrozila v minulosti i likvidace. Uklouzla tam totiž manželka sovětského vůdce Leonida Iljiče Brežněva a poranila se.

„1. června 2021 otevřeme bazén hotelu Thermal, v červnu 2023 Císařské lázně a v roce 2026 bude hotová dálnice D6.“

„Císařské lázně jsou jedinečnou památkou v rámci střední Evropy a je škoda, že jsme toto nerealizovali už dávno.“

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav