Nová lávka propojí budovy školy

29. 3. 2020
zdroj: Vaše 6

Nová lávka propojí budovy Vysoké školy chemicko-technologické v Pra -ze 6, v březnu byla osazena první ze dvou lávek, které propojí budovy VŠCHT Praha ve Studentské ulici v Kampusu Dejvice. Lávka o délce téměř 25 m a váze cca 40 t byla za speciálních dopravních opatření převezena do Dejvic během nočních hodin. V průběhu března dojde k finálnímu osazení obou ocelových konstrukcí lávek a do konce května bude stavba dokončena. Lávky jsou navrženy v krystalické podobě, aby podtrhly svět chemických sloučenin, jež neodmyslitelně patří k samotnému chemickému oboru. Tato podoba v sobě navíc nese sochařskou kvalitu a lehkost, jež vdechne život stávajícím klasicizujícím budovám. Z tohoto důvodu se očekává, že se lávky stanou ikonickými prvky univerzitního areálu, jež budou sloužit jako místo pro zastavení a rozhled na cestě plné chodeb. „Projekt byl od počátku komplikován požadavky památkářů na minimální zásah do vzhledu obou budov. Portály obou lávek kopírují stávající okenní otvory a pilíře jsou schovány v pilastrech fasády, které naznačovaly polohu propojení již z původního návrhu obou budov,“ uvedl Jan Blažek, jednatel společnosti V – CON. Projekt realizuje společnost Metrostav. Cílem lávek je zjednodušit všem přechod z jedné budovy do druhé, stát budou kolem 60 milionů korun.