Architekti se na Vítkově rozmáchli

7. 4. 2020
zdroj: Právo

Rekonstrukce Armádního muzea na pražském Žižkově pokračuje. Metrostav dokončil hlavní zemní a výkopové práce, velké železobetonové konstrukce a demolice stěn, podlah a stropů.

Hlavní viditelnou změnou bude dvorana, kterou architekti zastřešili, a to, že návštěvnický vchod povede do suterénu muzea. „Podsklepením a zastřešením atria vzniká nový objekt, který pomůže ztrojnásobit současnou výstavní plochu,“ líčí vedoucí projektu z divize 3 Metrostavu Michal Mašek. Řemeslníci nyní osazují nová okna, postupuje montáž rozvodů, topení a elektra.

V čele zastřešeného atria jsou již vidět nová dřevěná okna, repliky těch původních. Část oken prochází repasí.

Krásná vyhlídka

„V kancelářských podlažích probíhá lití podlah, dělají se omítky. V nejbližších dnech dokončíme zastřešení atria a zahájíme sanaci fasády objektu pod dohledem památkářů,“ přiblížil. V rámci historického průzkumu se zjistilo, že naši předci byli natolik šikovní, že i po devadesáti letech fasáda pořád drží. Samozřejmě potřebuje na řadě míst opravit, ale bude to lepší než dělat novou, řekl před časem Michal Burian, zástupce ředitele Vojenského historického ústavu (VHÚ), které v budově na úpatí Vítkova normálně sídlí.

VHÚ slibuje i novou kavárnu s výhledem na Prahu.

Práce by měly skončit počátkem druhé poloviny příštího roku, reagoval na dotaz Práva mluvčí společnosti Vojtěch Kostiha. V muzeu najdou své místo i expozice věnované období od pravěku po současnost.

Rekonstrukce se rozběhla na podzim 2018. O tom, že objekt z roku 1928 potřebuje opravu, se mluvilo několik let. Než se muzeum zavřelo, prezentovalo ve třech sálech historii čs. armády a odboje od počátku první světové války do padesátých let dvacátého století. Sbírky se stěhovaly do depozitářů v Lešanech. Jde o první zásadní přeměnu muzea v jeho historii.

Naši předci byli natolik šikovní, že i po devadesáti letech fasáda pořád drží Michal Burian.