Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Metrostav loni zdvojnásobil zisk

25. 5. 2020
zdroj: E15
Napsali o nás

Růst stavebnictví, zakázky v zahraničí a prodej velkého kancelářského komplexu v Praze na Palmovce nakoply Metrostav, největší stavební skupinu v Česku, k rekordním výsledkům. Celý koncern vydělal v čistém 1,6 miliardy korun. To je více než dvojnásobek výsledku o rok dříve.

Konsolidované tržby Metrostavu vzrostly téměř o pětinu na 42 miliard korun.

„Konsolidovaný hospodářský výsledek byl významně ovlivněn prodejem administrativního komplexu Palmovka Open Park institucionálnímu investorovi, který provedla dceřiná společnost Metrostav Development. Velice dobré výsledky mají dceřiná společnost Subterra a zakázky na zahraničních trzích, zejména v severských státech,“ uvedl k výsledkům mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Silný růst vykázala loni rovněž sama akciová společnost Metrostav zahrnující jádro stavebního byznysu celé skupiny. Tržby zvýšila ve srovnání s předchozím obdobím téměř o čtvrtinu na 27 miliard korun. Čistý zisk firma meziročně zvedla o 69 procent na 614 milionů, vyplývá z výsledků poskytnutých Metrostavem deníku E15.

 „Hospodaření stavebních společností v letošním roce ovlivní realizace zakázek získaných již v minulých letech, a to především v oblasti investic do infrastruktury.

Otázkou je, zda budou veřejní zadavatelé zadávat nové zakázky a zda budou schopni zajistit jejich dostatečné financování s přihlédnutím k aktuální situaci a prioritám,“ komentoval výsledky ředitel poradenské společnosti KPMG Česká republika Pavel Dolák.

Horší výhled na letošní rok potvrzuje sám Metrostav.

„Rok 2019 považujeme za rekordní. Vzhledem k vládním opatřením proti šíření koronaviru neočekáváme, že se nám podaří dosáhnout stejných výsledků i v roce 2020. Obecně předpokládáme pokles stavebnictví až o deset procent a pracujeme s tím, že se tento fakt propíše i do našich výkonů,“ dodal zástupce Metrostavu.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav