Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Tunel na Islandu

22. 11. 2020
zdroj: Stavitel
Napsali o nás

Miliony let staré lávové příkrovy, polární záře a až 15metrové závěje. V těchto islandských podmínkách se podařilo společnosti Metrostav vybudovat silniční tunelu Dýrafjarargöng, jehož název se Čech raději ani nesnaží vyslovit. 

Dvoupruhový tunel měří 5,3 km a vede skrz náhorní rovinu Hrafnseyrarheii. Pro místní obyvatele je velmi důležitý, protože propojuje dva fjordy a řidičům zkracuje cestu o více než 30 km.

„Jižní portál je asi úplně nejbizarnější místo, na kterém jsme kdy stavěli. Jde o jednu z největrnějších oblastí na Islandu, která byla až do zprovoznění tunelu prakticky nepřístupná. Přes zimu jsme tam byli až pět týdnů úplně odříznuti od světa. Zažili jsme i vichřice, za kterých jsme nemohli opustit základnu. Jsem rád, že je projekt hotov a nikomu se nic nestalo,“ uvedl vedoucí projektu Dýrafjörur Josef Malknecht z Metrostavu.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav