Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Miliardová přestavba pražského hotelu InterContinental začíná

Miliardová přestavba pražského hotelu InterContinental začíná

14. 3. 2021
zdroj: E15
Napsali o nás

Přespávali v něm například americký prezident George Bush starší (ve funkci 1989 až 1993) či operní pěvec Luciano Pavarotti. Nyní po 47 letech od otevření čeká budovu pražského hotelu, který se donedávna jmenoval InterContinental, velká proměna. Dlouho diskutovaná rekonstrukce a přestavba, která má i řadu odpůrců, začíná. Na novém náměstí, pojmenovaném po zesnulém režisérovi Miloši Formanovi, již stojí jeřáb a stavbaři začnou restaurovat fasádu proslulé brutalistní budovy.

„V současnosti máme stavební povolení na odstrojení budovy a na výměnu obvodového pláště a střech. Rekonstrukce probíhá v souladu s plánovaným harmonogramem,“ říká Michal Smrek, předseda představenstva společnosti WIC Prague, která hotel vlastní a rekonstrukci financuje.

Generálním dodavatelem se v rámci výběrového řízení stala největší tuzemská stavební firma Metrostav. Stavbaři postupně sejmou keramický obklad, stávající lehký obvodový plášť a střešní souvrství. Do konce roku vše vymění za nové komponenty. Oprava objektu, který v současné době nese název Golden Prague Hotel, je součástí projektu Staroměstská brána.

Celková investice ve výši téměř 2,5 miliardy korun představuje jednu z největších současných staveb v Praze. Investorem stavby je majitel hotelu a přilehlých pozemků, společnost WIC Prague. Tu vlastní miliardáři Oldřich Šlemr, Pavel Baudiš a Eduard Kučera. Hotel znovu otevře v roce 2023 nový provozovatel, mezinárodní společnost Fairmont.

„Je to pro nás největší privátní zakázka z poslední doby. Z hlediska rozsahu a pozice v centru Prahy je stavba srovnatelná snad jen s rekonstrukcí Národního muzea. Nyní jsme v situaci, kdy ve městě nejsou turisté a intenzita automobilové dopravy je menší, takže veškerá stavební logistika je snazší,“ říká vedoucí projektu Josef Majer z Metrostavu.

Hotel InterContinental byl vybudován v letech 1968 až 1974 v tehdejším brutalistním stylu za spolupráce špičkových architektů v čele s Karlem Filsakem. Budova vyniká mimo jiné tím, že vznikla ve spolupráci s americkou společností PanAm v době, kdy se rozvolnil a následně opět utužil komunistický režim v Československu.

V devadesátých letech prošel hotel necitlivou rekonstrukcí, která mimo jiné k budově připojila bazén a zakryla původní pohledové instalace. V současnosti se již budova nachází technicky na konci své původně uvažované životnosti a nesplňuje požadavky na moderní hotelové služby. „Citlivá rekonstrukce hotelu je součástí záměru zahrnující revitalizaci a rozšíření veřejných ploch v okolí hotelu. Věříme, že Pražané a v budoucnu znovu i její návštěvníci ocení konverzi celého území a zvýšení jeho pobytové hodnoty a atraktivity,“ uzavírá Marek Tichý ze studia TaK Architects.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav