Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Pod dohledem potápěčů svářejí konstrukce pod vodou

13. 4. 2021
Napsali o nás

Hněvkovická přehrada na Českobudějovicku prochází rekonstrukcí. Dělníci opravují plavební komory. Většina prací se odehrává pod vodní hladinou za stálého dohledu profesionálních potápěčů. Stavaři svářejí konstrukce přímo pod vodou, a to v hloubce 17 metrů. 

„Obecně pod vodou dokážeme dělat téměř vše jako nad hladinou, jen je to časově náročnější. Platí zde pravidlo desetkrát měř a jednou řež. Pod vodou běžně vrtáme, řežeme, vlepujeme kotvy, bouráme i utěsňujeme. V českých vodách je ovšem viditelnost běžně do 30 cm, takže jsou zapotřebí zkušenosti, dobrý hmat i velká představivost,“ řekl vedoucí projektu ze společnosti Metrostav Jan Prokeš.

Přehrada bude po rekonstrukci, která je rozdělena na etapy, schopná bezpečně zachytit až desetitisíciletou povodeň.

První část oprav má být dokončena letos v létě, kdy stavbaři zprovozní jeden z přelivů. V následující etapě se upraví dolní komora a druhý přeliv. Hotovo má být v polovině příštího roku.

Vodní dílo Hněvkovice vzniklo v osmdesátých letech 20. století čistě pro potřeby Jaderné elektrárny Temelín, konkrétně k zadržení chladicí vody. Později zde vznikla malá vodní elektrárna, postupně se přehrada přizpůsobuje pro plavební, protipovodňové i ekologické účely.

Před čtyřmi lety zde stavaři přebudovali polovinu původního pevného jezu na moderní vodohospodářské dílo s pohyblivým jezem, plavební komorou i koridorem pro migraci ryb. Délka splavného toku se navíc prodloužila o třináct kilometrů, obnovil se tu také provoz menších lodí. 

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav