• Úvod
  • Pro média

Za naším úspěchem stojí místní lidé, říká regionální ředitel Metrostavu

16. 5. 2021
zdroj: denik.cz

Jednička českého stavebního trhu Metrostav a.s. letos slaví 50 let od svého vzniku. Oblastní zastoupení, divize 9 Metrostavu pro Pardubický a Královéhradecký kraj, funguje od roku 2004, tedy sedmnáct let.

"Za tu dobu zrealizovalo řadu významných staveb pro investory z veřejné i soukromé sféry. V Pardubicích zrekonstruovalo například Machoňovu pasáž a zimní stadion, postavilo Chemicko-technologickou fakultu UPCE a AFI Palác Pardubice, areál Územního odboru Policie ČR v Chrudimi nebo panoramatickou restauraci Skalka na Dolní Moravě. V Hradci Králové vybudovalo rezidenční soubor Medium Park, obchodní centrum Ptáček nebo univerzitní kampus UK. Na současné aktivity a plány firmy jsme se zeptali oblastního ředitele, pardubického rodáka Ing. Davida Stříteského.

Na jakých projektech v Pardubicích a Hradci Králové nyní pracujete?

Stavíme veškeré typy pozemních staveb nejen v Hradci Králové a Pardubicích, ale v celém regionu od Dolní Moravy až po Krkonoše. Aktuálně pracujeme například na rekonstrukci bývalého obchodního domu Prior, dnes Atrium Palác, v centru Pardubic. Rekonstruujeme zde i budovu Winternitzových automatických mlýnů pro krajskou galerii a ve stejném areálu stavíme také novou budovu Polytechnických dílen a Galerii města Pardubic. Vznikne tu nový vícefunkční městský prostor, jehož součástí budou zejména kulturní a vzdělávací instituce. V Hradci Králové rekonstruujeme Filozofickou fakultu Univerzity Hradec Králové a ve Vrchlabí pracujeme na Návštěvnickém centru Krkonošského národního parku se zajímavou přístavbou. Kromě toho realizujeme řadu menších projektů pro veřejný i soukromý sektor.

To jsou prestižní projekty, jak obstojíte v regionu východních Čech?

Působíme jako regionální firma, chceme podporovat náš region, a proto se snažíme především udržovat dobré vztahy s místními obchodními partnery a subdodavateli. Zároveň samozřejmě využíváme zázemí a podporu Metrostavu, který je lídrem českého stavebního trhu. Kromě toho jsme zde aktivní i jinak, spolupracujeme třeba s pardubickým hokejovým klubem nebo místními středními průmyslovými školami – SPŠ Hradec Králové a SPŠ Rybitví. I když naše společné aktivity zbrzdil covid-19, rádi bychom je v budoucnu nadále rozvíjeli. Mladí lidé u nás mají dveře otevřené, snažíme se je podporovat a díky rozmanitosti našich projektů v oblasti pozemního stavitelství mají příležitost získat vynikající praxi. Část studentů, kteří u nás pracují na brigádách, zůstanou i po dokončení studia. Určitě se dá říct, že za naším úspěchem stojí hlavně místní lidé.

Jak vidíte budoucnost oblastního zastoupení?

Rádi bychom naše zastoupení v regionu upevnili a pokračovali v jeho rozšiřování. V současnosti je náš roční obrat v řádu stamilionů korun, soutěžíme několik desítek zakázek, z nichž průměrně 5 až 6 ročně realizujeme. Objemově se zakázky pohybují od vyšších desítek do stovek milionů korun. Z našich staveb tvoří zhruba jednu polovinu rekonstrukce, zejména památkově chráněných objektů, a druhou komerční stavby. Nadále chceme cílit na významné a zajímavé projekty pozemního stavebnictví v celé oblasti východních Čech. Aby se nám to povedlo, potřebujeme posílit také personálně.

Oblastní zastoupení vedete od roku 2016, co Vám za tu dobu udělalo radost?

Od doby, co jsem nastoupil, se počet zaměstnanců více než ztrojnásobil. Doufám, že v tomto trendu budeme pokračovat. Máme zde dobrý kolektiv, který tvoří výrobní a realizační týmy, pět vedoucích projektů, obchodníci, výrobní a předvýrobní přípraváři. Vážím si toho, že jsme schopni si je udržet. Od nás lidi neodcházejí, a pokud ano, zase se většinou vrátí.