Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Metrostav vyrazí na Islandu již třetí tunel

23. 4. 2017
Tisková zpráva

Reykjavík, 24. 4. 2017

 Česká stavební společnost Metrostav slaví další úspěch na Islandu. Po projektech Héðinsfjarðargöng na severu a Norðfjarðargöng na východě ostrova začne Metrostav brzy pracovat i na řídce osídleném severozápadním islandském pobřeží. Mezi fjordy Dýrafjörður a Arnarfjörður vybuduje 5,6 km dlouhý silniční tunel, most a 7,8 km dlouhý úsek silnice. Na projektu bude Metrostav spolupracovat s místní firmou Suðurverk.

Oba tunelové portály vzniknou v typické severské pustině. K Arnarfjörður jsou cesty v zimním období uzavřené a investor je otevírá jen jednou měsíčně. Místní lidé tunely potřebují, aby měli rychlé a bezpečné spojení svých obcí v každém ročním období. „Věříme, že geologické podmínky budou pro ražby příznivější, než u předchozích tunelů. Předpokládáme, že stavbu zahájíme už letos v květnu a skončíme v září 2020,“ říká ing. Aleš Gothard, který nabídku na projekt připravoval.

 

Tunel Dýrafjörður je jedním z mnoha projektů Metrostavu v severských zemích. Pracovníci největší české stavební firmy mají za sebou nejen dvě podzemní stavby na Islandu, ale také řadu projektů ve Finsku, Švédsku a Norsku. Metrostavu se v severských zemích daří i navzdory velmi tvrdé konkurenci a náročným geologickým podmínkám. Na předchozích projektech se čeští raziči potýkali s extrémními klimatickými podmínkami, obtížnou logistikou v odlehlých oblastech nebo extrémními přítoky ledové vody do raženého tunelu.

  

Další informace poskytne: 

 Ing. Vojtěch Kostiha, MBA 

 tiskový mluvčí Metrostav a.s. 

 Telefon: 266 019 715 

 E-mail: vojtech.kostiha@metrostav.cz

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav