Otevření nové budovy školy v Líbeznicích

29. 9. 2019

V sobotu 31. srpna 2019 ve 14 hodin se slavnostně otevře veřejnosti nový pavilon školy v Líbeznicích. Od pondělí 2. září pak objekt přivítá ve všech 20 třídách téměř 600 žáků ze sedmi obcí spádového obvodu školy – Měšic, Baště, Předboje, Nové Vsi, Zlonína, Bořanovic a Líbeznic.

Stavbu realizovala společnost Metrostav. Dokončení hlavního objektu urychlila, aby bylo možné zahájit výuku ve všech třídách. Celé dílo včetně sadových úprav bude podle smlouvy dokončeno v lednu příštího roku a vyžádá si 188 miliónů Kč (bez DPH). Celkem 170 milióny korun přispěje státní rozpočet. 10 miliónů korun se podařilo zajisti z rozpočtu Středočeského kraje. Stavbu si vynutil dramatický nárůst počtu dětí, které se do školy v posledních letech hlásí.

„Že bude nutné do září 2019 postavit novou školu se ukázalo na jaře 2017. Od té chvíle běžela neúprosná časomíra. Kdyby se stavba v jakémkoli bodě zadrhla, učilo by se více než 100 dětí od září ve stanech nebo pod širým nebem. Navíc jsme si to sami trochu ztížili, protože jsme před lety přijali pravidlo, že každá nová veřejná stavba vzejde z architektonické soutěže. Ani trochu toho nelituji. Vybírali jsme z pěti architektonických návrhů a věřím, že jsme veřejné prostředky vynaložili nejlépe, jak jsme mohli. Děti budou trávit velkou část dne v opravdu příjemném a inspirativním prostředí,“ vysvětluje starosta obce Martin Kupka.

„Kapacita nového pavilonu je až 600 žáků ve 20 učebnách, kuchyň a jídelna pro celý areál s výdejem až 1500 jídel denně, zastavěná plocha objektu přesahuje 4 000 m2. Tyto nové kapacity samozřejmě vyžadují adekvátní dopravní obslužnost, proto vznikla podél školy nová komunikace s téměř stovkou parkovacích stání, včetně K+R (kiss and ride) a točna školního autobusu,“ popisuje autor projektu architekt David Grulich a dodává: „Myslím, že návrh boduje v přirozenosti, v zajímavém použití tradičních materiálů, v dotažených detailech a především v citlivém zasazení do krajiny a v zakomponování přírodních prvků do návrhu (vegetační střecha, přírodní vsak dešťových vod).“

Nová budova školy v číslech:

• 20 učeben
  • kuchyň a jídelna s kapacitou 1500 jídel denně
  • 9 600 m3 vykopané zeminy
  • 264 t betonářské výztuže
  • 2 000 m3 betonu
  • zastavěná plocha přes 4000 m2
  • 47 km silnoproudých a slaboproudých kabelů
  • 45 nově vysázených stromů
  • 2 měsíce architektonické soutěže
  • 9 měsíců projektových příprav
  • 13 měsíců výstavby hlavního objektu

Co bude dál?

Z aktualizované demografické prognózy jasně vyplývá, že ani nový objekt v Líbeznicích potřebu nových školních míst definitivně neuspokojí. Stavět se bude muset ještě v jiné obci či v jiných obcích. Na další školu či dvě menší školy je čas do 1. září 2024. „Právě proto obce vytvořily nový svazek obcí Pod Beckovem, jehož hlavní náplní bude vyřešit nedostatek míst ve škole po roce 2024,“ dodává starosta Líbeznic.

Kontakt:

Martin Kupka, e-mail: kupka@libeznice.cz, gsm: 724 345 456