Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Metrostav osadil vrata na hořínské zdymadlo staré 115 let

Metrostav osadil vrata na hořínské zdymadlo staré 115 let

20. 4. 2020
Tisková zpráva

Hořín (Mělnicko), 21. dubna 2020

Modernizace velké plavební komory v Hoříně u Mělníka vrcholí. Na historicky cenné secesní zdymadlo osadili stavbaři Metrostavu v pondělí 20. dubna 2020 nová dolní vrata. Akce nabídla nevšední podívanou, protože montáž zajišťoval autojeřáb umístěný na plavidle František a správnou polohu vrat na dolním ložisku pomohli zajistit potápěči. Vrata se skládají z levé a pravé vrátně, z nichž každá měří 6x12 m a váží 30 t. Na konci dubna bude následovat usazování nového zdvižného mostu přes plavební komoru, který nahradí původní betonovou konstrukci.  

„Jsem rád, že se nám podařilo tuto náročnou operaci zvládnout bez větších komplikací. Nyní vypustíme celou plavební komoru a dostrojíme vrata do finální podoby. Suché zkoušky vrat by měly začít na přelomu května a června. Potom už bychom měli uvést komoru do provizorního tříměsíčního provozu,“ řekl Jan Prokeš, vedoucí projektu z Metrostavu.

„Vrata jsou srdcem každé plavební komory a jejich demontáží v červenci loňského roku začala modernizace zdymadla, které přes více než 100 lety zajistilo celoroční splavnost Vltavy. S novými vraty se do rozšířené komory vrátí plavba rozšířená o moderní velké osobní lodě evropských parametrů i lodě s kontejnery,“ dodal zástupce ředitele Ředitelství vodních cest Jan Bukovský.

Stavba s názvem Úprava ohlaví Plavební komory Hořín umožní vyšším lodím doplout od soutoku Vltavy a Labe až do Prahy a v lokalitě u Mělníka překonat rozdíl hladin až 8,5 m. Zhotovitelem modernizace je společnost Metrostav a investorem Ředitelství vodních cest. Investice dosahuje 360 milionů korun. Celá modernizace 10 kilometrů dlouhého plavebního kanálu Vraňany-Hořín vyjde asi na 2 miliardy korun a první vyšší lodě by po něm mohly proplout příští rok na jaře.

Kontaktní údaje

Vojtěch Kostiha
tiskový mluvčí Skupiny Metrostav
Metrostav a.s. Koželužská 2450/4 180 00 Praha 8
T 266 019 715, M 606 629 225
vojtech.kostiha@metrostav.cz,
www.metrostav.cz

j5kflc9zms3dcmsfldvl.jpgmtzcyqurd9yvibcobthm.jpgg7rokx0yqjybaxgxdal2.jpgtrghxmmxdat4724btsif.jpgiqnaxugdw8m0scssmrhk.jpgfhorekpikk7wfj1akrtg.jpgqyr0xq3ekzwfxbpoy2hp.jpgvr3o2ksu2rn1ulgdaugy.jpg

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav