Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Nejmodernější kostel v Česku vysvěcen

26. 11. 2020
Tisková zpráva

Praha, 27. listopadu 2020

Už jste někdy viděli bezbariérový kostel se zateplenou fasádou, podlahovým vytápěním, tepelným čerpadlem s hlubinnými vrty a výtahem? Jeden takový aktuálně dokončili stavbaři Metrostavu v Praze na Barrandově. Kostel Krista Spasitele splňuje nejpřísnější technologické a ekologické požadavky, jaké jsou běžně kladeny na rezidenční či komerční výstavbu. Jeho součástí jsou kavárna, komunitní centrum s klubovnami a společenský sál pro volnočasové a vzdělávací aktivity. Slavnostní otevření a vysvěcení proběhlo v neděli 22. listopadu 2020 pod vedením kardinála Dominika Duky. Duchovním otcem celého projektu je P. Josef Ptáček. Hlavní město Praha tak po 10 letech získala novou sakrální budovu, čtvrť Praha 5 dokonce po bezmála 80 letech, kdy byl v roce 1942 slavnostně vysvěcen funkcionalistický kostel sv. Jana Nepomuckého v Košířích. 

„Stavba je plná technických zajímavostí. Například kapli tvoří konstrukce ze svařovaných hliníkových pásů, která dohromady váží skoro 10 tun. Abychom v celém kostele dosáhli náročných akustických parametrů, museli jsme na zdi instalovat speciální desky pohlcující zvuk. A do třetice bych zmínil tepelné čerpadlo typu země-voda, které zahrnuje sedm vrtů o hloubce 110 metrů. Specifikum stavby je třeba také to, že jsme měli zakázáno pracovat o nedělích,“ prozrazuje vedoucí projektu Josef Majer z Metrostavu.

Nový kostel umožní rozšířit nabídku bohoslužeb pro početnou komunitu věřících na barrandovském sídlišti, kteří se dosud museli tísnit v kapacitně nevyhovujícím kostele sv. Filipa a Jakuba na Zlíchově. Investici ve výši 150 milionů korun financuje římskokatolická farnost Praha – Hlubočepy z velké části prostřednictvím veřejné sbírky. Dle transparentního účtu Centra Barrandov se již od dobrovolných dárců podařilo vybrat neuvěřitelných 78 milionů korun! Třetinu nákladů přislíbilo pokrýt Arcibiskupství pražské.

Architektura kostela Krista Spasitele je dílem Ateliéru Žiška. Návrh kombinuje moderní přístupy a technologie s tradičními prvky. Půdorys ve tvaru kříže obklopuje příčnou loď a nad ní se symbolicky vznáší zlatý prstenec, přinášející do chrámu světlo. Komunitní centrum v polozapuštěném a z jihu prosvětleném suterénu je optimálně a zcela bezbariérově propojeno s úrovní terénu i chrámové lodi, kavárna navazuje na park a dětské hřiště. Zázemí farnosti s recepcí je v blízkosti prostorné vstupní haly společné i pro sál a klubovny.

Základní kámen stavby kostela Krista Spasitele požehnal na konci roku 2018 kardinál Dominik Duka. Po dvou letech se vrátil na stejné místo, aby nový kostel vysvětil a slavnostně otevřel.  

Kontaktní údaje

Vojtěch Kostiha
tiskový mluvčí Skupiny Metrostav
Metrostav a.s. Koželužská 2450/4 180 00 Praha 8
T 266 019 715, M 606 629 225
vojtech.kostiha@metrostav.cz

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav