Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Metrostav realizuje jednu z největších staveb v Praze – rekonstrukci někdejšího hotelu InterContinental

Metrostav realizuje jednu z největších staveb v Praze – rekonstrukci někdejšího hotelu InterContinental

11. 3. 2021
Tisková zpráva

Slavný pražský hotel InterContinental, v němž přespávali například prezident George Bush starší či operní pěvec Luciano Pavarotti, se po 47 letech dočká kompletní rekonstrukce a přestavby. Na náměstí Miloše Formana byl v těchto dnech vztyčen jeřáb a stavbaři Metrostavu začnou restaurovat fasádu proslulé brutalistní budovy. Přípravné práce uvnitř budovy hotelu probíhají od září minulého roku.

Stavbaři postupně sejmou tzv. betonové žiletky, keramický obklad, stávající lehký obvodový plášť a střešní souvrství a do konce roku vše vymění za nové komponenty. Oprava objektu, který dnes nese název Golden Prague Hotel, je součástí projektu Staroměstská brána. Celková investice ve výši téměř 2,5 miliardy korun reprezentuje jednu z největších současných staveb v Praze. Investorem stavby je majitel hotelu a přilehlých pozemků, společnost WIC Prague a.s. Konečnými vlastníky této společnosti jsou Oldřich Šlemr, Pavel Baudiš a Eduard Kučera. Hotel znovu otevře v roce 2023 nový provozovatel, mezinárodní společnost Fairmont.

„V současnosti máme stavební povolení na odstrojení budovy a na výměnu obvodového pláště a střech. Rekonstrukce probíhá v souladu s plánovaným harmonogramem,“ vysvětluje Michal Smrek, předseda představenstva WIC Prague a.s. „Jako generálního dodavatele jsme v rámci výběrového řízení vybrali Metrostav. Výběrové řízení prokázalo, že v Metrostavu máme silného a odborně zdatného partnera, který na domácím stavebním trhu disponuje bezkonkurenční lokální kapacitou a dlouholetými zkušenostmi takto náročný projekt realizovat.“  

Hotel InterContinental byl vybudován v letech 1968-1974 v brutalistním stylu za spolupráce špičkových architektů v čele s Karlem Filsakem. Budova vyniká mimo jiné tím, že vznikla ve spolupráci s americkou společností PanAm v době, kdy se rozvolnil a následně opět utužil komunistický režim v Československu. V 90. letech prošel hotel necitlivou rekonstrukcí, která mimo jiné k budově připojila bazén a zakryla původní pohledové instalace. V současnosti se již budova nachází technicky na konci své původně uvažované životnosti a nesplňuje požadavky na moderní hotelové služby.

Je nám velkou ctí pracovat na tomto prestižním projektu a v těžké době přispět k obnově tuzemské ekonomiky. Stavíme pro českého investora s českými subdodavateli, architekty a výtvarníky a za použití materiálů a surovin z lokálních zdrojů. Zároveň je to pro nás největší privátní zakázka z poslední doby. Z hlediska rozsahu a pozice v centru Prahy je stavba srovnatelná snad jen s rekonstrukcí Národního muzea, která rovněž nese podpis naší společnosti. Nyní jsme v situaci, kdy ve městě nejsou turisté a intenzita automobilové dopravy je menší, takže veškerá stavební logistika je snazší,“ říká vedoucí projektu Josef Majer z Metrostavu.

Cílem aktuální investice je kompletní rekonstrukce exteriéru, interiéru i okolí hotelu za použití nejmodernějších materiálů a technologií s důrazem na ekologické prvky. Dnešní soukromá hotelová zahrada projde revitalizací a otevře se veřejnosti – projekt počítá s vysazením několika desítek stromů, vodními prvky a novými veřejně přístupnými travnatými plochami. Jedním z největších lákadel pro veřejnost bude možnost projít z Pařížské ulice přes náměstí Miloše Formana a dále nově zbudovaným tunelem až k náplavce.

Projekt Staroměstská brána vzešel z mezinárodní architektonické soutěže. Autorem vítězného návrhu je české architektonické studio TaK Architects, které má v hlavním městě za sebou mimo jiné projekty rekonstrukcí Divadla Na zábradlí, Škodova paláce nebo Obecního dvora.

„Citlivá rekonstrukce hotelu je součástí záměru zahrnující revitalizaci a rozšíření veřejných ploch v okolí hotelu. Věříme, že Pražané a v budoucnu znovu i její návštěvníci ocení konverzi celého území a zvýšení jeho pobytové hodnoty a atraktivity,“ uzavírá Marek Tichý ze studia TaK Architects.

Kontaktní údaje

Vojtěch Kostiha
tiskový mluvčí Skupiny Metrostav
Metrostav a.s. Koželužská 2450/4 180 00 Praha 8
T 266 019 715, M 606 629 225
vojtech.kostiha@metrostav.cz,
www.metrostav.cz
https://tak2002.cz/project/staromestska-brana/

321_Intercontinental_vizualizace_retuA_Paz__sk_od_krizovatky.jpgTAK_IC_Brandstore_0005e.jpgTAK_IC_Brandstore_0022e.jpg

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav