• Úvod
  • Pro média

Metrostav loni vydělal meziročně víc, dividendu ale nezvýší

31. 5. 2022
zdroj: newstream.cz

Metrostav má za sebou poměrně úspěšný rok. I přes dopady covidových opatření navýšil zisk o víc než 15 procent na téměř 722 milionů korun.

Stavební firmě Metrostav loni vzrostl čistý zisk meziročně o 15,5 procenta na 721,8 milionu korun. Tržby klesly o 18,2 procenta na 19,296 miliardy korun, což bylo zčásti způsobeno převodem zakázek na specializované dceřiné společnosti. Představenstvo navrhlo valné hromadě, která se podruhé koná per rollam, schválit dividendu stejně jako loni ve výši 23 korun za akcii. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

„Rok 2021 byl již druhým, kdy jsme se potýkali s dopady opatření proti šíření koronaviru a z nich vyplývající ekonomické nestability. I přes nepříznivé externí faktory však byl rok 2021 pro koncern Skupina Metrostav opět úspěšný,“ uvedl předseda představenstva František Kočí.

Metrostav byl založen v roce 1971 vyčleněním z národního podniku Vodní stavby kvůli výstavbě pražského metra. V roce 1991 byl přeměněn na akciovou společnost a postupně se začal věnovat činnostem v dalších stavebních oborech. Na konci loňského roku ve firmě pracovalo 2522 lidí.